Zasađeno preko 2.000 novih sadnica: Više nego ukupan broj u prethodne tri godine u Banjaluci

Zasađeno je preko 2.000 novih sadnica u toku jesenje sadnje, koja je realizovana prošle godine, što je više nego ukupan broj zasađenih sadnica u prethodne tri godine.

Potvrdili su ovo iz nadležnog odjeljenja za “Nezavisne novine” te dodali da gradska administracija mnogo pažnje posvjećuje sadnji novog zelenila.

– Ranijih godina je izrađen projekat rekonstrukcije drvoreda, koji je obuhvatio sveukupnu i detaljnu analizu stanja drvorednih stabala, pri čemu je  bilo neophodno na objektivan način izvršiti što je moguće precizniju zdravstveno-estetsku procjenu svakog stable – istakli su oni.

Prema njihovim riječima, detaljna procjena stanja svakog stabla zatečenog na objektu istraživanja sastojala se u pažljivom pregledu i evidentiranju zapaženih pojava te je izvršeno fotografisanje svakog stabla u cijelosti i karakterističnih oštećenja.

– Na osnovu svih utvrđenih pojava, odnosno u skladu s postojanjem elemenata koji direktno određuju kondiciju i stanje svakog stabla, donesena je odluka o daljem postupanju. Uklanjaju se stabala po redoslijedu: stabla opasna po građane i materijalnu imovinu, suva stabla, neugledna stabla s višestrukim oštećenjima pridanka, stabla ili krošnje – poručili su iz Odjeljenja.

Na mjestu uklonjenih stabala, kako oni kažu, predviđena je sadnja novih mladih biljaka, kao i dopuna praznina gdje nedostaju stabla u zelenim trakama i zdjelama.

– Komisija za procjenu potrebe sječe drveća na javnim površinama iz Odjeljenja za komunalne poslove vrši redovne obilaske drvoreda i drveća u blokovskom zelenilu, te se redovno izdaju nalozi izvođaču radova za uklanjanje suvih, polomljenih, oštećenih, oboljelih ili stabala za koja se procijeni da predstavljaju potencijalnu opasnost za građane ili imovinu – kazali su oni.

Dodaju da se redovno obavljaju aktivnosti na sanitarnoj njezi stabala u ostalim drvoredima, koja podrazumijeva uklanjanje suvih, polomljenih, oštećenih ili oboljelih dijelova stabla.

– Gradska uprava će nastaviti s ovakvim projektima, a sve kako grad ne bi izgubila svoj epitet grad zelenila – zaključili su iz Odjeljenja.

Podijeli objavu