KOGA SE PLAŠI DODIK? Od “obustavićemo sve investicije” do “finansiramo gradnju mosta”

Zaustavićemo sve investicije, pa da vidimo kako će finansirati grad, da vidimo kako će subvencionirati gradsko grijanje koje smo mi finansirali godinama – rekao je lider SNSD, Milorad Dodik dan nakon lokalnih izbora 2020. godine kada je PDP-ov Draško Stanivuković postao novi gradonačelnik Banjaluke.

Dvije godine kasnije, potpuno druga priča.

– Ne smije se desiti nijedan zastoj i ništa što bi moglo da ugrozi komoditet u ovom gradu što se tiče energije i grijanja…  A ja najavljujem, i svojim prisustvom ovdje potvrđujem da možemo, da gradonačelnik i njegov tim i naš tim, i u gradu i na nivou Republike, zajedno radi na ovim projektima… – naglasio je Dodik na jučerašnjem početku gradnje mosta u Česmi.

Od “političkog nedonoščeta” do “poštovanog gradonačelnika”. Iako Stanivuković od početka mandata zagovarao tezu da republičke i gradske institucije moraju da sarađuju, njegovi pozivi na sastanke mjesecima su bili ignorisani od strane republičkih institucija, a svaki njegov pokušaj dovođenja investitora bio bi blokiran.

I dok pojedini opozicionari poput narodnog poslanika Nebojše Vukanovića fokus stavljaju na Stanivukovića, aludirajući na izdaju i saradnju sa SNSD, rijetko ko postavlja pitanje – Kako je Stanivuković za Dodika od političkog nedonoščeta postao gradonačelnik sa kojim mora da sjeda?

Istina, Milorad Dodik mijenjao je politike iz godine u godinu, od saradnika sa strancima, do, zvanično, njihovog najvećeg protivnika, od kritičara predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića do njegovog bliskog saradnika, od prizanja do negiranja genocida u Srebrenici kao i još mnogo toga.

Stanivuković prijetnja Dodiku

Izvori bliski SNSD u kome se rađa sve dublja podjela, čak i nakon izbora, kažu da je Dodik vidio da politika blokada i napada ne vodi nigdje i da Banjaluku gubi čak i uprkos tome što uporno pokušava da ospori sve što Stanivuković radi. Nakon što je Stanivuković ostvario odličan rezultat na izborima, Dodik je odličio da više ne prepušta stvar slučaju.

-U Stanivukoviću vidi prijetnju i jedinu opasnost, a to su pokazali i ovi izbori. Na sve načine pokušava da mu se približi. Priča o ponudi za mandatara nije bila tako šuplja kao što je predstavljeno, ali se od nje odustalo kada su preko posrednika saznali da Stanivuković nikada ne bi pristao na takve ponude. Stanivukoivć je ambiciozan i želi da ostavi trag u Banjaluci, zato ne bježi od porjekata sa Valdom, ali dovoljno mudar da zna da bi bilo kakav saradnja sa SNSD bila štetna po njega. On ima velike planove za svoju političku karijeru, a jedan od njih je definitivno da skine SNSD sa vlasti i ovo zemlju vodi sa nekim drugim ljudima – kaže nas izvor.

Blink

Podijeli objavu