BUDŽET ZA NEVJERICU Dodiku duplo više nego svim predsjednicima u regionu zajedno

Jedni su žurili na protest, drugi nisu htjeli da se umaraju, pa je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, umjesto očekivano žustre, viđena nikad tiša rasprava o budžetu za 2023. godinu.

Udokumentu koji predviđa rast plaća u javnom sektoru za pet odsto, ali i penzija za 13 odsto najviše pažnje privukla su izdvajanja za kabinet budućeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, ali i za otplatu duga.

Početak novembra neočekivano vreliji vani, nego u sali Narodne skupštine Republike Srpske. Najvažniji dokument za narednu godinu od 5,3 milijarde maraka nije probudio veliko interesovanje, pa poslanici kao da su već u zimskom snu.

– Ovaj budžet vodi brigu i o privrednicima, a posebno vodi brigu o stanovništvu – izjavila je ministar finansija RS Zora Vidović.

Skok od 450 odsto

A posebno o predsjedniku, uzviknuli su pojedini opozicionari ne bi li razbudili prisutne.

– Ja imam jedno praktično rješenje, da raspustimo ovaj parlament, da ne budemo lakrdija, da raspustimo Vladu, svakako čovjek o svemu odlučuje – predložio je poslanik Nebojša Vukanović.

A taj čovjek, Milorad Dodik, na raspolaganju će imati vrtoglavih 56 miliona maraka. Pet puta više nego što je imala njegova prethodnica Željka Cvijanović!

Zora Vidović je za vrtoglavi iznos imala posebno objašnjenje.

Ovo nisu troškovi predsjednika, ovo su investiranja, ulaganja, u humanitarne svrhe, vrtiće, škole, omladinu, u raznorazne obuke, sportske manifestacije… Vidite koliko imamo naših sportista koji imaju vrhunske rezultate, a slabo se podržavaju. Ove godine smo maksimalno to povećali – navela je Vidovićeva.

“Sića” za ministarstva

Dodik će vrtoglavu cifru imati na raspolaganju prije svega za humanitarna pitanja. Iako mu to nije nadležnost, sa čak 30 miliona KM moći će da pomogne izgradnju i obnovu objekata za djecu i omladinu, a čak 20 miliona KM imaće na raspolaganju za humanitarna pitanja, piše N1.

Dodikov kabinet će naredne godine raspolagati sa više novca nego Narodna skupština Republike Srpske, koja će imati jedva 12 miliona! Više i od Vlade Srpske, koja će imati tek oko 22 miliona marka. Dodik će na raspolaganju imati više sredstava nego što ih ima čak 12 ministarstava u Vladi Republike Srpske!

I više od svih predsjednika u regionu. Pet puta više od Zorana Milanovića, osam puta više od Boruta Pahora (manje vjerovatno neće imati ni novi predsjednik Slovenije), čak 17 puta više od Aleksandra Vučića. Milo Đukanović, jedini u regionu koji je na vlasti duže od Milorada Dodika, na listi je daleko “najsiromašniji”.

Podijeli objavu