Za Narandžasti dan planirane aktivnosti na Trgu Krajine

Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, ovog 25-og u mjesecu biće obilježen aktivnostima na Trgu Krajine.

Kako su najavili iz Fondacije „Udružene žene“ Banja Luka danas, 25. jula, u 18.00 časova ukazaće na značaj preventivnih aktivnosti i skretanja pažnje na borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama.

-Dijelićemo informativne letke o seksualnom uznemiravanju i sa našim sugrađanima/kama razgovarati o mogućnostima za zaštitu i podršku. Skretanje pažnje na rodno zasnovano nasilje svakog 25-og u mjesecu je zajednička inicijativa Grada Banja Luka, UG „Oštra nula“, „Helsinškog parlamenta građana“, „Zdravo da ste“ i Fondacije „Udružene žene“ iz Banje Luke. Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže – saopštili su iz ove Fondacije.

I ovim putem podsjećamo da putem SOS telefona 1264, uz poruku „Nisi sama“, žrtve nasilja u porodici ili drugih oblika rodno zasnovanog nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama. Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihološke podrške ženama i djeci žrtvama nasilja putem ovog SOS telefona koji je je aktivan 24 časa.

Podsjećamo da je Grad 25. maja sa nevladinim organizacijama započeo obilježavanje Narandžastog dana i tako se aktivno uključio u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu.

Podijeli objavu