ZA DAN PET ŽRTAVA U posljednja 24 časa korona virusom zaraženo 308 osoba u BiH

U protekla 24 časa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH korona virus je potvrđen kod ukupno 308 osoba, a od posljedica Covid-19 preminulo je pet pacijenata.

U ovom periodu, u RS je prisustvo korona virusa potvrđeno kod 130, a u FBiH kod 178 osoba, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo.

Za jedan dan, opaka zaraza u RS je odnijela tri života, a riječ je o muškarcu srednje životne dobi iz Lopara, te dva muškarca starije životne dobi iz Rudog i Zvornika.

U ovom periodu, bitku sa koronom u FBiH izgubili su žena iz Banovića (79) i muškarac iz Sarajeva (74). U RS je, od početka epidemije, preminulo ukupno 155, a u FBiH 119 oboljelih od čega su njih 83 bila starija od 65 godina.

S druge strane, u Srpskoj su se, do sada, od korona virusa oporavila 2.074, a u Federaciji BiH 2.614 pacijenata od čega u protekla 24 časa njih 99.

Kad je riječ o aktivnim slučajevima, u RS ih je trenutno 2.070, a u FBiH 2.896.

U Srpskoj su ukupno hospitalizovana 244 pacijenta, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru RS 50, a u opštim bolnicama 194. U UKC RS je 31 pacijent sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od čega je njih 11 na respiratoru, 15 na kiseoničkoj maski i jedan na vensko-venskojmembranskoj oksigenaciji.

Iz IJZ su saopštili da u Srpskoj epidemijska kriva, nakon trenda opadanja, u posljednjem periodu pokazuje porast broja oboljelih.

– Najveći broj novooboljelih su kontakti otkrivenih pozitivnih lica i lica sa simptomima bez epidemiološke veze – kažu u IJZ.

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH poručuju da je potreban dalji oprez kako bi se spriječilo širenje infekcije i izbjegao dalji porast broja oboljelih.

– Neophodno je da se svi pridržavamo mjera lične zaštite. Za adekvatan odgovor na povećan broj slučajeva Covid-19 potrebni su maksimalna odgovornost, saradnja i zajedništvo kako zdravstvenih institucija i ustanova, tako i drugih javnih institucija na svim nivoima vlasti, medija, kao i svakog građanina pojedinačno – poručili su iz ovog zavoda.

(Srpskainfo)

Podijeli objavu