VELIČANSTVENA LITIJA KAO NIKADA DO SADA Banjaluka slavi Spasovdan

Banja Luka danas proslavlja Spasovdan, slavu grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja.Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja predvodio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki g. Jefrem uz prisustvo episkopa australijsko-novozelandskog g. Siluana.

Tokom liturgije obavljen je čin osvećenja slavskog žita i kolača, a nakon toga je uslijedila svečana litija oko hrama.Obilježavanju Spasovdana prisustvovali su gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković, predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, ministri Vlade Republike Srpske, narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske i Parlamentarne skupštine BiH, odbornici u Skupštini Grada, te ostale zvanice, kao i brojni građani Banje Luke.

Gradonačelnik je čestitao građanima slavu grada uz želje da ovaj praznik proslavimo u miru, sabornosti i slozi, a takođe je uputio čestitke i Gradu Beogradu i Opštini Istočno Novo Sarajevo, koji takođe proslavljaju Spasovdan.

– Radostan sam što smo danas kada proslavljamo slavu Hrama Hrista Spasitelja i slavu grada kao narod pokazali sabornost. Spasovdan šalje jednu važnu poruku – da će onaj ko vjeruje biti spasen, a tako i mi kao narod samo ako vjerujemo jedni u druge i u put koji smo izabrali, ako vjerujemo u Republiku Srpsku – svoju zemlju, ako vjerujemo u svoj grad, tada možemo u budućnost – poručio je Stanivuković.

On je istakao da iako spoljne okolnosti u svijetu često nisu tako optimistične, kao vjerujući narod moramo zadržati optimizam, koji možemo pronaći unutar sebe i u dubini svoje duše.

– Moramo pronaći vjeru, hrabrost i odvažnost da pronađemo naš put i sačuvamo mir i stabilnost – rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik je podsjetio da je obilježavanje Spasovdana započelo kulturno-umjetničkim programom „U susret Spasovdanu“, te da će Banja Luka ove godine slavu proslavljati tri dana, kao i da će prvi put ove godine biti upriličena proslava slave sa našim sugrađanima  uz najveći slavski sto i slavske običaje, te dodao da će u duhu tradicije obilježavanje Spasovdana biti nastavljeno i u petak, 3. juna na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja, gdje će biti održan Festival guslara Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla da je da je danas svečan dan, te je uputila čestitke građanima Banje Luke i rukovodstvu Grada.

– Banjoj Luci želim sve najbolje. Želim joj da se kao grad razvija i da se to dešava ubrazanim korakom, te da u ovim izazovnim vremenima ne propustimo nijednu priliku da uradimo najbolje za svoje građane – istakla je ona.

Podsjećamo, obilježavanje slave grada biće nastavljeno i u večernjim časovima, gdje će od 19.30 časova biti priređen poseban program pod nazivom „Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju“. U ovom programu sve prisutne očekuju zanimljivi sadržaji, poput modne revije Udruženja „Duga“, nastup KUD „Piskavica“, grupe „Dar“ i Arambašić orkestra. Te večeri biće proglašeni i pobjednici u pravljenju najbolje slavske pogače i domaće rakije.

Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježavaju zajedno – Grad Banja Luka i Srpska pravoslavna crkva – Parohija banjalučka.

Podijeli objavu