NSRS zasijeda bez javnosti, uvodi se vanredno stanje u Srpskoj

Počela je posebna sjednica Narodne skupštine na kojoj će da bude proglašeno vanredno stanje u Republici Srpskoj.

U Banjaluci je počelo posebno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se na zahtjev Vlade donijeti odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske zbog epidemije virusa korona.

Sjednica se održava iza zatvorenih vrata, bez prisustva javnosti, u zgradi Banskog dvora u Banjaluci gdje je ispoštovana epidemiološka mjera distance između poslanika.

03282020122846

Sjednici prisustvuje i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović koja će, nakon donošenja odluke o vanrednom stanju preuzeti ulogu najvišeg zakonodavnog organa RS.

Zanimljivo je da Vlada, na čiji prijedlog je sazvana posebna sjednica, nije obrazložila potrebe i mjere za uvođenje vanrednog stanja u Republici Srpskoj koja se već funkcioniše u vanrednim uslovima, jer je na snazi Vladina odluka o vanrednoj situaciji.

Ova mjera je uvedena  zbog epidemija virusa korona.

Ovakvim načinom uvođenja vanrednog stanja u RS bez obrazloženja i mjera koje će se donijeti protive se opozicione stranke SDS i PDP koji su najavili da neće podržati predloženu tu odluku.

Da se Republika Srpska nalazi u teškom stanju, ne samo zbog epidemije virusa korona, saopštio je to juče i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, navodeći da ga zabrinjava stanje u Republici Srpskoj jer su tražili i osnovna sredstva neophodna za rad medicinara.

(BN)

Podijeli objavu