Ugostitelji traže popuštanje mjera, struka ne odobrava

Nadležne institucije u Srpskoj su u velikom problemu zbog sve gore epidemiološke slike, a s druge strane zbog pada prihoda od indirektnih poreza.

Situaciju dodatno komplikuju i poslednji zahtjevi poslodavaca iz ugostiteljstva i turizma koji traže da se hitno reaguje, jer su prihodi kafića i restorana brze hrane pali za 30 odsto, većih restorana za 50 odsto, te hotela i svadbenih salona za 90 odsto. Od Vlade Srpske traže pomoć i popuštanje mjera.

“Izmjenu Zakona o doprinosima Republike Srpske po hitnom postupku na način da se pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, dodaju i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva

– Da Savjet ministara Bosne i Hercegovine donese odluku i otvori granicu za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i Evropske unije,

– Da se produži radno vrijeme radnim danom do 24.00, a vikendom do 01.00 časova

– Da se obeštete i subvencioniraju noćni klubovi i svadbeni saloni kojima je još uvijek zabranjen rad.

– Omogućavanje većim restoranima  prijem većeg broja osoba

– Obustavu naplate svih lokalnih taksi od strane lokalnih zajednica za 2020. godinu

– Hitno smanjenje cijena i promjenu tarifnih grupa kad je u pitanju električna energija

– Iznalaženje mogućnosti dodatnih vaučera za punoljetne građane od strane loklanih zajednica koji bi se trošili u lokalnim zajednicama u svim ugostiteljskim objektima a ne samo u smještajnim,

 – Marketinšku kampanju u RS i regiji po uzoru na „Kupujmo domaće”” – zahtjevi su Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma.

Ohrabrujućih vijesti za poslodavce, ipak, za sada nema. S obzirom na pogoršanu epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj, u vezi sa virusom Korona, struka kaže da se neće ustručavati da predlože i pooštravanje mjera.

“Pratimo epidemiološku sliku, možda vratimo stare mjere, možda pooštrimo postojeće, ništa nije sigurno.” – poručuje Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Ekonomisti upozoravaju da bi, ukoliko bi se obistinile najave zatvaranja ugostiteljskih objekata, hotela i slično, privreda Republike Srpske posrnula.

 

 

 

Podijeli objavu