UG “Petrićevac” traži: Vratite dvoglavog orla na zgradu Banskog dvora

Republika Srpska postoji već dvadeset pet godina, a vlast u Banjaluci, uključujući i trenutnog gradonačelnika Igora Radojičića, nije bila spremna da vrati ono što su hrvatski nacistički okupatori uništili – dvoglavi orao na zgradu Banskog dvora.

“Možda je najbolju priliku za to imao upravo gradonačelnik Radojičić u vrijeme rekonstrukcije Banskog dvora, ali čini se da svesrpska nacionalna istorija, u koju svrstavamo i crnogorsku – naciju po kojoj se izjašnjava gradonačelnik, u Banjaluci služi samo za dnevnopolitičke potrebe.

Bez takvih materijalnih simbola koji će krasiti naš grad, patriotizam tek kao puka priča ne vrijedi mnogo. Iako se tokom rekonstrukcije Banskog dvora najavljivalo da će on zasijati punim sjajem, smatramo da to ne može biti dok se na to mjesto ne uzdigne visoko simbol koji je to zdanje krasio do 1941. godine.” rekao je Pavle Кnežević, predsjednik UG “Petrićevac”

Zato Udruženje građana „Petrićevac“ poziva gradonačelnika koji na Vidovdan okuplja predizbornu koaliciju da srpsku nacionalnu simboliku ne koristi za političku propagandu, nego uradi nešto konkretno – vrati dvoglavog orla na Banski dvor.

UG “Petrićevac”

Podijeli objavu