UDŽBENICI, PREVOZ, VRTIĆI, NERADNA NEDJELJA Stanivuković za godinu i po dana ispunio većinu obećanja, evo šta je ostalo

Nedjelja će biti neradna, svi osnovci će imati besplatne udžbenike, prevoz će za penzionere i đake biti besplatan, sufinansiraćemo boravak u privatnim vrtićima i sagraditi gradsku bolnicu.

Ovo su neka od obećanja koje je, dok je sakupljao glasove dao najmlađi gradonačelnik u istoriji Banjaluke, Draško Stanivuković.

Obećavao je i provjeru diploma, konkurse, transparentan rad Gradske uprave, smanjenje plata funkcionera, kao i velike uštede. Obećao je da se neće voziti službenim vozilima, obećao je neće biti podjela u gradu na vrbasu, obećao je da su vrata Gradske uprave otvorene svima.

Šta je od toga ispunio? Ako ćemo biti iskreni – većinu, ostala je još gradska bolnica, ali ruku na srce, ostalo je još više od pola mandata.

Velika obećanja

Njegova glavna obaćanja u kampanji bila su neradna nedjelja, besplatni udžbenici za sve osnovce, sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima, te besplatan gradski prevoz za penzionere i đake.

Kada je u pitanju obećanje vezano za besplatne udžbenike za sve osnovce ono je ispunjeno još u prvoj godini mandata. Sve pohvale za ovu odluku, jer preko 11.000 porodica u gradu na Vrbasu osjetilo je olakšice, a vidjevši pozitivnu reakciju u javnosti, do petog osnove besplatne udžbenike obezbijedila je i Vlada Republike Srpske.

Isto je i sa sufinansiranjem boravka djece u privatnim vrtićima. Grad nadoknađuje razliku u cijeni privatnih vrtića, kako bi se smanjila lista čekanja za mjesto u javnim vrtićima koji je odavno malo. Roditelji su po svakom djetetu dpobili 60 KM kako bi se smanjila razlika u cijeni. Još jedno obećanje ispunjeno u prvoj polovini mandata.

vrtici foto A Cavic 31

Kada je u pitanju besplatan prevoz za penzioner i đake i ono je velikim dijelom ispunjeno. Besplatan prevoz imaju panzioneri sa najnižom penzijom, kao i srednjoškolci iz višečlanih porodica. Bilo bi novca za sve kategorije kažu u Gradskoj upravi, da amandmanima budžet nije poptpuno “raščerupan” i da novac nije podijeljen na mnoge jednokratne pomoći.

Odluka o neradnoj nedjelji je spremna i predstavljena javnosti. Na redu je Skupština koja treba da je usvoji, pa se postavlja pitanje da li će skupštinska većina predvođena SNSD dozvoliti Stanivukoviću da sva obećanja ispuni u prvoj polovini mandana? Teško.

Ono što još nije realizovano jesta gradska bolnica, ali i tu su učinjeni oni početni koraci. Bolnica je ucrtana urbanistiučkim planom i nadležni rade studije opravdanosti.

Borba sa kriminalom

Krenuo je Stnivuković u borbu protiv kriminala i korupcija i nelegalne gradnje. Porušio je nelegalno izgrađen objekat Dodikovog kuma, stavio traku oko zgrade koja se pravi bez dozvole, uhvatio se u koštac “uljepšavanja” tzv. rupe u centru grada, što su mu mnogi i zamjerili.

Oni koji su nanijeli štetu Gradu, završili su i na bilbordima, transparentima…

Osnovao je Tim za reviziju, javnosti iznio desetine kriminalnih radnji koje je prethodna administracija dozvoljavala, predao desetine krivičnih prijava, usput nekoliko i zaradio, što pokazuje da, iako je vlast, svoj opozicioni duh nije izgubio.

Smanjenje plata funkcionerima je predloženo, ali je skupštinska većina to odbila. Sva imena zaposlanih su objavljena, kao i podaci iz njihovih diploma.

Ambasador Banjaluke

Mediji u regionu kažu da je najbolji ambasador Banjaluke, da je gradonačelnik koji ne drži govore na manifestacijama nego u njima učestvuje. Trčao je na maratonu, plivao za časni krst, učestvovao u trkama sa preprekama, na motorijadu dolazio motorom, na štraparijadu konjem, a nije mu strano ni kupljenje smeća, a ni lopata kada su bile jesenje sadnje.

ACO 4958

Zajedno sa porodicom donirao je Gradu park u Rosuljama i sadnice za novi gradski park u iznosu od 100.000 KM. Na trg je postavio veliku govornicu na kojoj svako može da iskaže svoje mišljenje, a bilo je i onih koji su sa tog mjesta kritikovali njega.

Krenuo je u gradnju najvećeg gradskog parka, izgradnju četiri mosta, centralnog spomen obilježja, vidikovca na Banj brdu, skejt parka, kao i još mnogo toga…

Ovo doba, kao je Stanivuković nazvao “Decenija uspona” će ući u istoriju po mnogo čemu, između ostalog po tome što je dobila najmlađe rukovodstvo ikada, što je nakon 30 godina u Banjaluku došla gradonačelnica Sarajeva, po tome što svi osnovci imaju besplatne dužbenike, kao i po tome što je postala prvi grad koji sufinansira privatne vrtiće, kao i još mnogo toga.

Zanimljiv mandat i još mnogo vremena

Sve u svemu, zanimljiva godina i po mandata, sa mnogo urađenih stvari, ali i mnogo kritika. Gradonačelnik pod lupom ima još više od dvije godine mandata i mnogo izazova koje ćemo svakako ispratiti.

Treba naglasiti da je Stanivuković sa svojim saradnicima krenuo u bitku bez skupštinske većine, bez podrške Vlade RS, institucija, bez saradnje sa mnogim gradskim ustanovama i preduzećima, bez RTRS, a čini se i bez dijela Gradske uprave.

Kako se snalazi u politici, diplomatiji, odnosima sa koalicionim partnerima, ali i protivnicima analizairaćemo u nastavku…

Podijeli objavu