U Srpskoj još 28 osoba pozitivno na virus korona

U posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 519 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod još 28 osoba u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zašite RS.

Riječ je o 12 osoba muškog i 16 ženskog pola. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i osam su starije životne dobi. Tri muškarca su mlađe životne dobi, četiri su srednje, pet muškaraca je starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, deset osoba je iz Banjaluke, šest iz Gradiške, po dvije osobe su iz Srpca, Laktaša i Čelinca, dok je po jedna osoba iz Doboja, Prnjavora, Kotor Varoši, Kneževa, Dervente i Broda.

Kod devet osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem.Ukupno devet osoba je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Testiran je ukupno 31 radnik iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i ovi nalazi su negativni. Testirana su i 62 radnika iz drugih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj (Derventa, Kneževo, Bijeljina, Prnjavor, Prijedor, Istočno Sarajevo, Laktaši i Gradiška) i ovi nalazi su takođe negativni.

 Od 10. aprila 2020. godine do danas, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno više od 990 testiranja zdravstvenih radnika iz cijele Republike Srpske i više od 880 testiranja zaposlenih u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (medicinskih i nemedicinskih radnika).

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 časa testirano je ukupno 16 osoba koje borave ili rade u domovima za starija lica, kao i 81 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju  i ti nalazi su takođe negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđen je  1.043 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminuloje 53 osoba, a oporavila se 391 osoba.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 15.988 osoba.

(BN)

Podijeli objavu