U PRIJEDORU NEMA NOVIH ZARAŽENIH VIRUSOM KORONA Jedini oboljeli u teškom stanju

U Prijedoru nema novih oboljelih od virusa korona, a 847 osoba je pod zdravstvenim nadzorom. Jedini oboljeli Prijedorčanin i dalje je u teškom stanju.

Ovo je izjavio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je ujedno i komandant Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

– Do sada je 17 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora. Svi do sada testirani osim ovog jednog potvrđenog slučaja su negativni, odnosno nisu zaraženi korona virusom. Nažalost, jedini oboljeli od korona virus po zadnjim informacijama je u jako teškom zdravstvenom stanju i priključen na respirator i neizvjesna je dalja zdravstvena situacija – rekao je Đaković.

On je dodao da je grad Prijedor pokrenuo akciju nabavljanja dodatnih respiratora za potrebe bolnice u Prijedoru.

– U to se uključuju i naša privredna preduzeća iz grada Prijedora i grad Prijedor, nabavićemo još određen broj respiratora jer trenutno po mojim informacijama imaju samo tri respiratora za teška stanja – rekao je Đaković.

djak 22

On je pozvao građane da se pridržavaju svih naredbi Republičkog i gradskog Štaba za vanredne situacije.

– Posebna naredba je danas izdana i za dezinfekciju svih ulazaka u javne institucije, svih građana koji po bilo kojem osnovu dolaze, a takođe i trgovačkih radnji i svih institucija koje su javne i gdje građani ulaze. Dezinfekcija se nastavlja dalje, pošto je danas neradni dan ponovo se dezinfekcija radi u javnim ustanovama grada Prijedora i javnim organizacijama tako da ćemo dezinfekciju kontinuirano nastaviti dalje – izjavio je Đkaović.

On je ponovio da ohrabruje što u poslednja tri dana nema novih zaraženih korona virusom.

– To nipošto ne znači da treba da smanjimo mjere opreza i moramo poštovati sve naredbe Štaba. Razgovarali smo danas i o potencijalnim problemima kod starijih osoba koje ostaju u kućama i ne izlaze vani, tako da ćemo pokušati da regulišemo i neka pitanja koja se pojavljuju sem potreba za osnovnim namirnicama za život – rekao je on.

Đaković je naveo da se i oko privrede već vode aktivnosti,

– Republički nivo vlasti je pokrenuo neka pitanja koja su došla od privrednika koji su ugroženi u ovoj situaciji, a posebno sa zabranama rada. Štab će zasjedati i kontaktirati u kontinuitetu, naša borba je da odbranimo grad od daljih ulazaka virusa i širenja virusa u gradu Prijedoru – izjavio je on.

Đaković se zahvalio svim građanima koji poštuju naredbe Štaba i svim ljudima koji pomažu.

– Juče smo imali specifičnu situaciju, trebali smo preuzeti jedan respirator iz naše bolnice koji je bio na popravci u Beogradu, kada su ljudi došli do granice, nažalost policija nije bila informisana kako se takav uređaj može preuzeti na strani Republike Srpske, ja sam se obratio direktoru Civilne zaštite RS i ministru policije Drganu Lukaču, i oni su u vrlo kratkom roku obezbijedili da taj respirator bude preuzet na granici i dovezen u našu bolnicu u Prijedoru, i ja im se javno zahvaljujem za obavljanje posla koji je vitalan ako se u budućnosti bude razvijala epidemija – istakao je on.

Đaković je izjavio da će osoba koja je napustila izolaciju i učestvovala u saobraćajnoj nezgodi juče u prijedorskom naselju Gomjenica biti kažnjenja zbog ne poštovanja mjere o izolaciji. Podsjetio je da od večeras stupa na snagu zabrana kretanja, te da se očekuju sankcije za sve koji ne budu poštovali tu mjeru.

(Srpskainfo)

Podijeli objavu