U Lombardiji najmanji broj novih slučajeva virusa korona u 50 dana

U regionu Lombardija, žarištu virusa kovid-19 u Italiji, zabilježen je najmanji broj novih slučajeva oboljelih od tog virusa u posljednjih 50 dana, uoči odluke o daljim koracima italijanske vlade po pitanju popuštanja restriktivnih mjera.

Ukupan broj zaraženih u Lombardiji čini oko trećine broja aktivnih slučajeva u Italiji kojih ima oko 105. 000, a u tom regionu od posljedica virusa preminula je skoro polovina od oko 26. 000 žrtava na Apeninskom poluostrvu.

Nakon 6. marta i 361 novog slučaja u tom danu u Lombardiji je došlo do naglog porasta broja zaraženih, na dnevnom nivou najprije na oko 800, zatim na hiljadu, pa dvije hiljade na dan, zbog čega su posljednji podaci za 25. april sa 713 novooboljelih ohrabrujući.

“Konačno, mjere koje su na snazi pokazuju rezultate i ako se taj trend nastavi narednih dana to će značiti da smo na dobrom putu”, izjavio je predsjednik Lombardije Atilio Fontana na konferenciji za novinare.

Lombardija je najgušće naseljen italijanski region sa oko 10 miliona stanovnika, a, prema zvaničnim podacima, prosječan broj pozitivnih na virus kovid-19 u Lombardiji je 6,9 na hiljadu stanovnika, a smrtnih slučajeva 1,3 na hiljadu stanovnika.

U većem dijelu Italije, kada se izume Lombardija, u prosjeku je 2,3 zaraženih korona virusom na 1. 000 ljudi, što je trećina u odnosu na Lombardiju, a smrtnih slučajeva je 0,2 na svakih 1. 000 stanovnika.

Naučnici smatraju da su među faktorima koji utiču na širenje virusa i stopu smrtnosti, pored ostalog, gustina naseljenosti, prosječna starost populacije i hronični zdravstveni problemi.

Vlada Italije uvela je početkom marta mjere karantina na teritoriji cijele zemlje koje su u više navrata produžene kako bi se spriječilo širenje korona virusa, a od 4. maja više od 60 miliona stanovnika Italije trebalo bi da ima veću slobodu kretanja.

Najavljeno je da će premijer Italije Đuzepe Konte u ponedeljak saopštiti odluku o mjerama u narednoj fazi borbe protiv korona virusa u toj zemlji.

Podijeli objavu