U Banjaluci raste broj oporavljenih građana od virusa korona

Broj aktivnih slučajeva u Banjaluci opada, a raste broj oporavljenih građana od virusa korona i to su optimistični podaci. Takođe, broj ljudi u izolaciji je smanjen. Ipak, značajan broj pacijenata je na respiratoru, a veći broj novooboljelih osoba ne zna ili neće da kaže da li su imali kontakte sa zaraženima.

Izjavio je ovo gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije.

Do 27. aprila na snazi su sve dosadašnje mjere i preporuke, a danas je razmatrano šta se može uraditi u narednom periodu.

– Ako se nastave ovakvi trendovi moći će se liberalizovati mjere u gradu, ali vrlo dozirano, u pojedinim oblastima u trgovini i ugostiteljstvu. O tome ćemo još raspravljati, ali stalno ćemo pratiti stanje i ako se bude pogoršavala situacija, nažalost, moraćemo se vratiti restriktivnim mjerama – rekao je Radojičić.

Posebno je razmatrano pitanje rada Domova za stara i nezbrinuta lica, s obzirom da su u dva doma utvrđeni zaposleni radnici pozitvni na virus korona, iako nisu imali simptome. Među štićenicima, ističe gradonačelnik, nisu registrovani pozitivni od ove bolesti. Biće sprovedene značajne higijensko-epidemiološke mjere u ovim ustnovama kako bi se izbjeglo obolijevanje.

Od danas je počelo prijavljivanje građana za ekonomske mjere koje je usvojio Grad. Radojičić kaže da je već pristigao veliki broj prijava subjekata.

Podsjetio je da Banjaluka sutra obilježava Dan grada, u posebnim uslovima, biće položeni vijenci, a uveče na TV programu biće upriličen koncert Sergeja Ćetkovića.

Direktorka doma zdravlja Nevena Todorovic kaže da su od virusa korona zaražena 302 građanina, a 950 je u izolaciji. Naglasila je važnost pravilne upotrebe zaštitne maske i na nosu i na ustima.

(Srpskainfo)

Podijeli objavu