Treći put plivao za krst, dvaput bio najbrži

Dvadesetpetogodišnjem Srđanu Joliću iz naselja Lazarevo, koji je pobjedio danas u plivanju za Časni krst povodom praznika Bogojavljenje, ovo je treći put da učestvuje.

jolic1

Jolić je bio najbrži od ostalih momaka koji su učestvovali.

jolic2

“Ovo mi je treći put da plivam za Časni krst i drugi put da pobjeđujem. Drago mi je što sam i ove godine doplivao prvi do krsta”, kazao je Jolić.

jolic3

Kako kaže on, iz godine u godinu sve je lakše i lakše.

“Svake godine prijavi se više od stotinu mladića i samim tim svi su pobjednici koji se prijave, nas je danas 12 plivalo za Časni krst, a prema riječima sveštenika bilo i 12 Apostola, a toliki broj je i određen od strane zdravstva iz sigurnosnih razloga”, pojasnio je Jolić.

Jolić ističe da se cijeli život bavi plivanjem, a član je i Vaterpolo kluba Banjaluka i plivačkog kluba Olimp.

jolic4

“Samim tim me jednostavno privlači voda i uživam u tome, ali pokreće me i vjera”, kazao je Jolić.

Gradonačelnik Draško Stanivuković se zahvalio svim učesnicima i naveo da je plivanje za Časni krst vjekovna tradicija i običaj.

“Ponosan sam što je Banjaluka decenijama, uprkos svim izazovima koji su bili u prošlosti, ovu tradiciju očuvala zahvaljujući sabornosti. Moja dužnost je i da čestitam svim učesnicima, činjenica je da ih je manje, ali je i 12 Apostola, nekada je bilo 33 plivača, ali bilo kako bilo, ovi hrabri momci su plivali za Krst časni i ja im čestitam”, istakao je Stanivuković.

Prethodno je služena Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, odakle je krenula  bogojavljenska litija, ulicama Banjaluke sve do mosta Patre, gdje je obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas.

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1AN4MNL4_piNT5ubo2I4RPpeGPsdiXOUPSJ0z032ZKbGRNi9kg2HAxxXE&v=unv58AFofO4&feature=youtu.be
Podijeli objavu