SZO: Pandemija se širi, ali rast novih slučajeva usporava

Pandemija korona virusa se i dalje širi, ali se porast broja novih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19 usporio na globalnom nivou, izuzev u Jugoistočnoj Aziji i Istočnom Mediteranu, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija.

SZO je u posljednjem izvještaju o pandemiji, koji je objavljen u ponedjeljak, istakla da Sjeverna i Južna Amerika i dalje predstavljaju najteže pogođene regione, u kojima je u toku prošle nedjelje potvrđena polovina broja novozaraženih od preko 1,7 miliona i 62 odsto od 39.240 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19.

U toku prošle nedjelje, broj novozaraženih opao je za četiri odsto u odnosu na sedmicu koja joj je prethodila, dok je broj preminulih manji za 12 odsto, navela je SZO, a prenela agencija Rojters.

Jugoistočna Azija, druga u svijetu po ozbiljnosti epidemiološke situacije, prijavila je porast broja novozaraženih za 28 odsto, dok je broj preminulih od korone veći za 15 odsto.

I u regionu Istočnog Mediterana povećao se broj oboljelih od COVID-19, i to za četiri odsto, dok je broj smrtnih slučajeva od posljedica ove bolesti u konstantnom padu tokom posljednjih šest nedjelja.

Novozaraženih i preminulih od korona virusa u Africi je u toku prošle sedmice bilo manje za osam do jedanaest odsto, navodi se u izvještaju SZO.

U Evropskoj uniji broj novih prijavljenih slučajeva COVID-19 u konstantnom je porastu u posljednje tri nedjelje.

U toku posljednje sedmice on je tek neznatno uvećan, za jedan odsto, dok je broj preminulih od posljedica zaraze koronom nastavio da raste.

Region Zapadnog Pacifika bilježi pad novozaraženih za pet odsto, pokazuju podaci SZO.

Prema statistici agencije Rojters, preko 23,65 miliona ljudi u svijetu je do sada zaraženo korona virusom, dok je od posljedica bolesti izazvane njime umrlo 811.895 pacijenata.

Podijeli objavu