SVAKA ČAST Šta je sve Gradska uprava uradila SMO u jednoj sedmici

Radovi na modernizaciji gradskih saobraćajnica, dajak pristanište, defile kočija povodom obilježavanja Duhova, prvi Festival uličnih zabavljača „TrotoArt“, podrška projektima iz kulture, nagrade učenicima samo su dio onog što je obilježilo proteklu sedmicu.

U sedmici koja je iza nas počeli su radovi na obnovi glavne gradke saobraćajnice na dijelu od hotela „Palas“ do zgrade Banskog dvora, za šta je Grad izdvojio oko 350.000 KM.

Osim ove ulice, privedena je kraju i obnova Ulice cara Lazara, na dijelu od Ulice carice Milice do Bulevara vojvode Stepe Stepanovića, kao i sanacioni radovi puta prema najpoznatijem izletištu Banj brdu.

Kako je rekao gradonačelnik ovo je do sada najveća akcija obnove gradskih saobraćajnica za šta će biti izdvojeno oko 2 miliona KM.

Tako je u proteklom periodu završena rekonstrukcija veoma frekventne saobraćajnice i to u Ulici Od Zmijanja Rajka, čime je obezbijeđen kvalitetniji i bezbjedniji saobraćaj u ovom dijelu grada.

Novi asfalt dobili su i mještani Drakulića, nakon što su uspješno završeni radovi na asfaltiranju spoja ulica Mlađe Ćusića i Goluba Babića.

Banja Luka je dobila i prvo dajak pristanište, a dajak čamac kao jedinstveni simbol našeg grada konačno je dobio mjesto koje zaslužuje.

Tako su naši dajakaši novu sezonu vožnje ovih jedinstvenih čamaca započeli na novom pristaništu, koje će u svakom smislu poboljšati uslove za njihove trenažne procese, a ujedno obogatiti sportsko-rekreativne sadržaje na Vrbasu, te unaprijediti turističku ponudu grada.

Brojni sugrađani i turisti uživali su u trodnevnom spektaklu prvog Festivala uličnih zabavljača „TrotoArt“. Preko 150 izvođača zaslužno je za sjajnu atmosferu koja je vladala na ulicama našeg grada. Haos animatori, Kraljevi ulice, hodajuće statue, ples na svili, tamburaši trubači, plesači, klovnovi, sjajne radionice za najmlađe samo su dio bogatog programa priređenog u okviru „TrotoArta“.

U centru Banje Luke, kako dolikuje tradiciji i običajima, u sklopu obilježavanja praznika Duhovi, održan je i defile kočija sa konjanicima koji su prodefilovali gradskim ulicama i privukli veliku pažnju sugrađana.

U defileu je učestvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je rekao da je Duhovski vašar nekada bio neodvojiv od tradicije Banje Luke, te da je cilj i želja da bude nastavljen i u narednim godinama, s obzirom da Grad ovaj dan nije obilježavao više od 50 godina.

Tokom protekle sedmice savjetima mjesnih zajednica, donirana je računarska oprema u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“.

Računarska oprema treba da unaprijedi tehničke uslove za rad savjeta mjesnih zajednica.

U realizaciji druge faze ovog projekta, sa područja grada Banje Luke učestvuje pet mjesnih zajednica, i to: Priječani, Bistrica, Starčevica, Obilićevo 2 i Petrićevac.

Banja Luka nastavlja da njeguje kulturu sjećanja, a tokom protekle sedmice obilježena je 79. godišnjica pogibije Veselina Masleše. Tim povodom položeni su vijenci na spomen-ploču, postavljenu na rodnoj kući ovog narodnog heroja, u centru grada.

Vijence u čast heroja Narodno-oslobodilačke borbe položili su gradonačelnik Draško Stanivuković i predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Vladimir Đuran.

U organizaciji Gradskog odbora SUBNOR-a, Banja Luka je obilježila 80. godišnjicu bitke u Piskavici, a tim povodom položeni su vijenci i odata je počast za 120 boraca i 154 žrtve fašističkog terora sa ovog područja.

U ime Grada Banje Luke vijenac je položila savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac.

Prošle sedmice održana je i sjednica Kolegijuma Skupštine Grada. Kolegijum je zakazao sjednicu  Skupštine za 29. jun, ali su sa dnevnog reda opet skinute tačke koje se odnose na rebalans budžeta Grada i neradnu nedjelju.

Sa dnevnog reda junske sjednice Kolegijum je skinuo i predloženu odluku za subvencije za grijanje, set odluka o regulacionim planovima, raspodjelu suficita za 2021. godinu, kao i imenovanje komisija za dodjelu subvencija za preduzetnike.

Gradonačelnik Draško Stanivuković je učestvovao na samitu o upotrebi bicikla kao sredstva održive mobilnosti – „Velo-city 2022“ u Ljubljani.

Svjetski samit „Velo-city 2022“ okupio je lidere, predstavnike lokalnih zajednica, donosioce odluka, istraživače, te vodeće ljude iz oblasti industrije, s ciljem promocije biciklizma i upotrebe bicikala kao zdravog, održivog i alternativnog prevoznog sredstva. Samit je bio prilika da učesnici razmijene iskustva i prakse potrebne za stvaranje platforme koja će povećati upotrebu bicikala u gradskom saobraćaju.

U sedmici koja je iza nas Gradska uprava objavila je i oglas o davanju u zakup 18 poslovnih prostora, putem prikupljanja pismenih ponuda. Riječ je o prostorima, koji se nalaze na širem gradskom području, te u Kuljanima, Motikama i Bronzanom Majdanu.

Takođe, objavljena je i rang-lista projekata iz oblasti kulture, prema kojoj će Grad Banja Luka u 2022. godini podržati 36 projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u ukupnom iznosu od 142.000 KM.

Osim toga, zbog velike zainteresovanosti sugrađana Komisija je odlučila da produži rok za prijave za učešće u akciji „Biramo najuređenije“ do 27. juna.

Grad Banja Luka je u saradnji sa JP „Akvana“ tradicionalno nagradio najbolje učenike osnovnih škola, kojima su uručene sezonske ulaznicama za bazene vodenog parka Akvana.

Podijeli objavu