STAV DANAS – Ljudski je griješiti: Zar je bogohuljenje reći da i oni pogriješe?

Otkad je virus korona, nažalost, stigao u Republiku Srpsku, preduzimaju se mnoge mjere da bi se zaustavilo širenje ove pandemije. Građani su svakodnevno obavješteni o mjerama i drugim podacima od strane nadležnih, a vrlo često i od nenadležnih – jer kako drugačije shvatiti kada srpski član Predjedništva BiH, pored živih premijera i predsjednice, obavijesti javnost, putem svog ličnog medija, da će biti uveden policijski čas ili svaki dan putem ATV prenosi informacije koje nikako nisu u nadležnosti onog čija je najbitnija uloga da učestvuje u vođenju vanjske politike BiH.

Mješajući se u sve – od zdravstva do unutrašnjih poslova, sklanjajući predsjednika Republike Srpske u stranu, Dodik je ipak postigao jedan vanjskopolitički uspjeh – zatražio je i Republika Srpska dobija respiratore iz Srbije, ali smo tom prilikom saznali i jednu poražavajuću činjenicu, a to je da je tražio i osnovne lijekove i medicinska sredstva poput stetoskopa.

Ipak, slavu „prvog među Srbima s ove strane Drine“ pomutila su dvojica njegovih stranačkih kolega – ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Kako Dodik podnosi situaciju da se odjednom počelo padati ničice pred nekim drugim umjesto pred njim, vjerovatno ćemo vidjeti u nekom narednom periodu. Ali činjenica je da je prvenstveno ministar Šeranić staloženom, mirnom komunikacijom, iznoseći isključivo činjenice iz svog resora, uspio u namjeri da mu ljudi vjeruju i da postane prva politička zvijezda Republike Srpske. Alen Šeranić je epidemiolog i suočava se sa situacijom koja je direktno vezana za njegovu struku.

Neko će reći da smo imali ludu sreću da je neko ko zna svoj posao i radi ga, u ovom momentu na toj poziciji. Što vuče pitanje – u kakvoj smo to društvenoj dubiozi da sveopšte oduševljenje izaziva to što neko – radi? Posao za koji je odlično plaćen. I dok svakodnevno pristižu vijesti o novozaraženim, privreda nam iz dana u dan pada na koljena. Gdje se dade ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević? Gdje je nestala ministrica finansija Zora Vidović?

No, vratimo se Šeraniću. Sada djeluje kao bogohuljene reći da nešto pogrešno radi ili postaviti logična pitanja. Međutim, neko mora i to uraditi i postaviti bar to jedno logično pitanje: a gdje je bio Alen Šeranić do sada? Kako nam se moglo desiti, da dok imamo stručnjaka kojeg danas kujemo u zvijezde, već dvije godine na čelu resornog ministarstva, da u zdravstvenu krizu uđemo bez osnovnih sredstava: lijekovam, stetoskopa, rukavica, maski…? Šta je Alen Šeranić uradio za dvije godine da se pobiljšaju uslovi u našim bolnicama i status zdravstvenih radnika? Da li ćemo to pitati i pratiti i kada prođe ovaj virus ili ćemo čekati neki novi u nadi da ćemo opet imati sreće? Ako se srećom može nazvati to da Banjaluka ipak ima najveći broj zaraženih i da svake sedmice doživljavamo novu eskalaciju, uz sve veći broj novozaraženih?

Tu, u Banjaluci, je i gradonačelnik najvećeg grada u Srpskoj, Igor Radojičić. Čovjek koji se uloge gradonačelnika prihvatio školski. U želji da ostane upamćen kao veliki neimar, njegova osnovna aktivnost je projekat „Banjaluka se gradi“. Ne miješa se u visoku politiku, drži se čisto svojih nadležnosti. Gradonačelnik ni u vrijeme ove pandemije ne odustaje od svog projekta. Što je pohvalno, osim da je on taj koji poziva da se poštuju mjere zaštite, a na proslavu 100 metara novoizgrađanog puta ide bez maske, rukavica, grleći se sa ljudima.

Gradonačelnik Radojičić je ostao upamćen da se krio od Banjalučana u vrijeme kada je grupa „Pravda za Davida“ imala svakodnevne proteste. Sada se ne krije, nego se svakodnevno građanima obraća putem TV spotova. Poziva građane da se pridržavaju mjera koje on sam ne poštuje. Dok se svakodnevno otkriva broj novozaraženih Banjalučana, a zdravstvo i privreda grcaju, gradonačelnik ima sredstava i vremena za snimanje spotova. Na Rebrovačkoj petlji je postavio bilbor da se gradi most u Srpskim Toplicama. Spotovi, bilbordi… čini se da je fini Igor krenuo estradnim stopama svog stranačkog šefa, pa čeka ljeto da pod šatorom na Manjači zapjeva, dijeleći rezervisani janjeći i praseći fond.

K.P.

*Ukoliko želite da se uključite u pisanje STAVA DANAS, javite nam se na našu mejl adresu: [email protected].

Podijeli objavu