Stanivuković u Cirihu i Minhenu: Naš narod je privremeno u dijaspori, strateški cilj je da živimo na jednom mjestu

Gradonačelnik Draško Stanivuković prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske u Cirihu, čiju proslavu organizuje Udruženje srpskih privrednika u Švajcarskoj.

– Ključ ove posjete je da iz središta Republike Srpske, naše Banjaluke koja je žila kucavica, pošaljemo snažnu poruku. Moja dužnost je da budem ovdje. Vidio sam da je došlo dosta načelnika, gradonačelnika, a tu je i predsjednica Republike Srpske – rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako je dijaspora snažna i važna, te da ga raduje što prisustvuje obilježavanju Dana Republike Srpske baš u Švajcarskoj.

– Srećan sam što u srcu Švajcarske imamo priliku da vidimo i naše pravoslavne crkve, naš narod koji je svjestan odakle dolazi, svjestan je svog pisma, tradicije i želi da se jednom vrati u svoju  maticu. Oni žele da ulažu u svoju domovinu i svoje redno mjesto – rekao je gradonačelnik.

Iskoristio je priliku i poručio da – srpski narod u dijaspori nije sam.

– Naša poruka je da mi gledamo na to da je naš narod privremeno u dijaspori, jer je naš strateški cilj da naš narod živi na jednoj teritoriji, kako bi bio što snažniji i kompaktniji. To je naš dugoročni plan. Dužni smo da našem narodu u dijaspori kažemo da nisu sami, da dijaspora ne misli jedina o Republici Srpskoj , nego i da Republika Srpska misli o svima njima – zaključio je gradonačelnik Staniuvković.

Proslava Dana Republike u Cirihu započela je uz molitvu i lomljenje slavskog kolača, a gradonačelnik je iskoristio priliku i da posjeti dvije pravoslavne crkve u Cirihu.

– Poslali smo poruku o važnosti okupljanja i građenja zajedništva, ma gdje god se nalazili. Isto tako je važno da širimo optimizam i ljubav prema našoj Republici svugdje po svijetu. Čast je danas kao gradonačelnik najvećeg grada Republike Srpske prisustvovati obilježavanju Dana naše Republike u dijaspori, ali i uputiti važne poruke našem narodu – poručio je Draško Stanivuković.

Ovo je drugi put da je u Cirihu organizovano proslavljanje Dana Republike Srpske, a ideja da se krsna slava Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana slavi i u Švajcarskoj, nastala je prije četiri godine.

I ovaj put, organizatori su pripremili značajan program te centralnu proslavu, a za ovaj događaj vlada veliko interesovanje, kako ljudi iz dijaspore, tako i privrednika iz Repubilike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Podsjetimo, gradonačelnik Draško Stanivuković juče je boravio u Minhenu, gdje je započeo razgovore sa privrednicima iz Njemačke koji su spremni da ulažu u Banjaluku, ali i u Republiku Srpsku.

– Bila je ovo prilika da njemačkim privrednicima približimo sve ono što radimo u Banjaluci, a posebno sam ponosan na činjenicu da su mnogi pokazali spremnost da ulažu u naš grad, a dogovorili smo i značajne donacije. Važno je da na ovaj način ostvarujemo partnerske odnose, jer samo tako našu Banjaluku možemo činiti snažnom – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Podijeli objavu