Stanivuković predlaže da se starijim licima omogući kretanje 6 dana sedimično, na ovaj način (VIDEO)

Nakon posebne sjednice, kada je uvedeno vanredno stanje i suspendovano najviše zakonodavno tijelo Republike Srpske, Narodna Skupština, Predsjednica Željka Cvijanović ima ulogu i zakonodavne i izvršne vlasti.

Uvedeno je vanredno stanje, suspendovana Narodna skupština, uveden policijski čas (zabrana kretanja) od 20-05 časova, a potom i dozvoljeno kretanje starijima od 65 godina utorkom i petkom od 7-10 časova.

Protivljenja ovakvim mjerama dolaze od velikog broja građana, ali i opozicionih predstavnika u Srpskoj.

Poslanik PDP-a u NSRS Draško Stanivuković danas je objavio video klip na društvenim mrežama u kojem je izjavio da mjera dozvole kretanja treba biti povučena, te definisana na drugi način.

– Biće donešena odluka da se utorkom i petkom od 7 ujutru do 10 oni mogu da izađu u prodavnice, banke, tako da će to omogućiti da oni obave svoje osnovne stvari, a isto tako mole se svi drugi da ne koriste te ustanove, rekao je juče srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Najmlađi poslanik kaže da mjerama koje su predložili nadležni prouzrokovano to da 300.000 starijih lica u istom periodu ide u prodavnice, apoteke i banke ili pošte, te pita da li će se time prouzrokovati novi klasteri, navodeći primjer banjalučkog naselja Starčevica gdje živi oko 7700 starijih lica koji se snabdjevaju iz 2 banke i 6 apoteka, te ukoliko se svih 7700 u istom momentu zaputi u pomenute ustanove može doći do dodatnih problema sa epidemiološkom situacijom.

Takođe, kaže da mjere koje predlaže je uvela Slovenija, te da će ovime penzioneri imati na raspolaganju 6 dana sedmično.

Stanivuković predlaže uvođenje četiri mjere, odnosno donošenje četiri odluke:

– Prva mjera koja treba da bude jeste da vrijeme, period i način kretanja starijih lica određuju jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi, jer ne može biti isto kretanje (a i sam broj) penzionera u Trebinju, Banjaluci ili Prijedoru, kaže Stanivuković.

On dodaje i da se starosna granica treba da pomjeri sa 65 na 70 godina.

Mjera

– Izlazak za lica starija od 70 godina, kada govorimo o Banjaluci, treba biti od 7-10 časova, a podjeljen u starosne grupe po pet godina i po danima, pa bi osoba starosti 70-75 kretala se ponedjeljkom i četvrtkom, osoba starosti 75-80 utorkom i petkom, a stariji od 80 godina srijedom i subotom. Takođe, preporuka je da svi oni koji su mlađi od 70 godina izbjegavaju kretanje u vremenu od 7-10 časova, pojašnjava Stanivuković.

Banjaluka-24.com

Podijeli objavu