Stanivuković: Djeca ne primaju ličnu invalidninu mjesecima!

Lična invalidnina koju primaju djeca do 18 godina starosti, a kojih samo u Banjaluci ima oko tri stotine kasni već tri mjeseca.

Zadnja isplata bila je u decembu, a od tada se navodno čeka donošenje Pravilnika o postupku utvrđivanja visine tjelesnog oštećenja. Čekajući trome i nepotrebne procedure porodice, koje su najčešće i u stanju socijalne potrebe, brinu za vlastitu egzistenciju: nabavku lijekova za bolesnu djecu, osnovnih životnih namirnica, plaćanje računa…

Jedna od takvih porodica je porodica Miljević.

Željko Miljević
Željko Miljević, roditelj djetata sa invaliditetom

– Sada kada su zatvoreni ugostiteljski objekti, ja kao ugostiteljski radnik sam bez plate. Nabaviti lijekove, hranu i platiti račune moram, a kako – ne znam. Još nam, evo već treći mjesec, kasni i taj dodatak od stotinjak maraka koji dobijamo, kako ćemo izdražati, pitao je Željko Miljević.

Iako na području Banjaluke ima 300 porodica Komisiju je prošlo samo njih 10.

Na ovaj problem ukazao je i poslanik u NSRS Draško Stanivuković, koji je, podsjećamo, sa ovom porodicom prije godinu dana izborio za raskid ugovora FZO sa dobavljačem loših albanskih pelena.

POGLEDAJTE VIDEO

– Za sve vrijeme provedeno u politici znam da plata odbornicima, gradonačelnicima, poslanicima, ministrima nije niti jednom kasnila. Zašto onda dopuštaju da ovakvim porodicima kasne i ti minimalni dodaci koje imaju, konstatuje Stanivuković.

Zakonom o socijalnoj zaštiti definisano je pravo lične invalidnine (Sl.glasnik 94/19) koje je ovim porodicama nezakonitno i neustavno uskraćno. Dijete koje je rođeno sa invaliditetom do svoje 18-e godine svake godine prolazi proceduru utvrđivanja tjelesnog oštećenja, iako je prethodno konstatovano da se radi o invalidnosti koja ne može nestati cijeli život, kamoli za godinu dana.

– Upravo je vrijeme u ovoj epidemiji, kada su ovi ljudi posebno ugroženi da se pozabavi ovim problemom. Ovim tempom će porodice čekati mjesecima i doći će u stanje životne ugroženosti, zato pozivam nadležne da hitno riješe ovaj problem i retroaktivno isplate sve neiplaćene lične invalidnine.izričit je Stanivuković.

(Banjalukadanas.com)

Podijeli objavu