STANIVUKOVIĆ BRANI INTERESE GRADA “Izabrali smo najbolja moguća rješenja za centar grada, ne smijemo dopustiti milionske tužbe”

Gradonačelnik Draško Stanivuković osvrnuo se danas na proteklu javnu prezentaciju i javnu raspravu koja su održane u Gradskoj upravi, a koje se tiču izmjene centralnog dijela Banjaluke, te je poručio da će prisustvovatinarednoj javnoj raspravi, koja će uskoro da bude zakazana.

– Ovo je važno pitanje i ja sam se oglašavao o svemu ovome. Smatrao sa da moji saradnici prvo treba da porazgovaraju sa sugrađanima, da čuju njihove zahtjeve, primjedbe, te da se onda određeni zahtjevi profiltriraju. Moramo da čujemo stavove svih – građana, struke, Srpske pravoslavne crkve, borca, investitora… – rekao je on.

Dodao je kako je mišljenja da će upravo na toj trećoj javnoj raspravi biti stavljena tačka na ovaj dio problematike.

– Mi imamo rješenje i to je maksimalno što mi kao gradska administracija možemo da uradimo. Moramo da uzmemo u obzir sve što je naslijeđeno. Velika polemika je bila oko pravoslavnog vjerskog objekta, odnosno gdje će se nalaziti. Trebao je da bude izgrađen u crkvenom dvorištu, međutim, biće izmješten, na lokaciji kod Eurospleta, kako je to i ranije najavljeno – rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako je to rješenje sa kojim svi mogu da budu zadovoljni.

– Crkva će riješiti svoj problem koji je star preko 30 godina, zbog čega sam srećan, a biće srećni i građani – rekao je on.

Poručio je da će gradnja Centralnog spomen – obilježje na lokaciji Кrašovog parkinga nije upitna, te da će tamo biti izgrađeno kako je i prvobitno planirano.

– To je temeljni zahtjev porodica poginulih boraca, boračkih organizacija i grad je spreman na to, baš kao i crkva. Međunarodni javni poziv je bio isključivo za tu lokaciju. Ukoliko se pitate šta ćemo sa parking mjestima, na to smo takođe mislili. Кompenzovaćemo podzemni i nazdemnim garažama, kod Paskoline ciglane. Кada je riječ o samoj izgradnji spomen – obilježja, bitno je naglasiti da su i građani, struka, te svi oni koji imaju potrebne lincence, mogli da se prijave na javni poziv koji je trajao puna četiri mjeseca i da daju svoje idejno rješenje, koje su mogli da brane. Nisu učestvovali, konkurs je prošao, a oni se javljaju sada, kada treba reći nešto što ne valja – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Osvrnuo se i na lokalitet takozvane “rupe”, koji se takođe ticao javne rasprave, odnosno izmjene Regulacionog plana.

– Mi imamo usvojeno idejno rješenje, na koje je pristala komisija koja je djelovala kako u prethodnom, tako i u ovom mandatu. Ova komisija ima kontinuitet, a nakon godinu dana raznih rješenja dobili smo ono sa kojim svi možemo da budemo zadovoljni – rekao je on.

Poručio je kako Grad mora da poštuje ono što je naslijedio, jer u suprotnom bi uslijedile tužbe.

– Istina je da postoje dodatni zahtjevi, ali mi moramo da poštujemo ono što smo naslijedili. Regilacioni plan je predvidio gradnju, usvojen je kao takav, a mi nemamo pravo nikome da oduzmemo stečena prava. Ukoliko bi to uradili, uslijedila bi tužba od 10, 20, 50 miliona КM. Tih tužbi imamo na pretek, neke i danas plaćamo – zaključio je gradonačelnik., te poručio da je u cilju da ono što su naslijedili, maksimalno unaprijede, na zadovoljstvo svih sugrađana.

Podijeli objavu