Arhitekta Kusić o izgledu “rupe”: Novo rješenje oplemenjuje trenutno degradiran i zapostavljen prostor

Sinhronizovano radeći na datoj lokaciji u sinergiji sa projektantima prikazanog dijela bloka, kao i odjeljenjem za urbanizam Grada, iz ličnog iskustva mogu reći da je projekat ovog žižnog lokalieta jako izazovan i kompleksan.

Poručio je ovo diplomirani inženjer arhitekture Željko Kusić, komentarišući novo predstavljeno projektrno rješenje za izgled tzv “rupe” u centru Banjaluke. On je iznio svoje stručno mišljenje o projektu koji je inače radio poznati arhitekta Bojan Šipka.

Napominje da su naslijeđena matrica konstrukcije, prethodno definisan plan kao i smjernice za izgradnju, odredile su osnovne karakteristike funkcionalnog i vizuelnog identiteta objekata.

-Mišljenja sam da prikazani dio bloka na jedan svojstven način oplemenjuje prostor i otvara novi vid komunikacije i korištenja trenutno degradiranog i zapostavljenog prostora. Stepenasto povlačenje lijeve strane bloka, ozelenjavanje terasa i krovova, kao i lagana prošarana čipka vertikalnih brisoleja rasterećuju vec zadatu tromu masu, i kao takvi ostvaruju dobru komunikaciju sa okolinom, čineći ovaj prostor novim repernim dijelom grada – poručio je on.

Podijeli objavu