“Skidamo tajkunske šape sa gradske imovine” Gradonačelnik Stanivuković o vraćanju „Sokolskog doma”

Odbranili smo Sokolski dom od tajkuna koji su imali namjeru da stave svoje kanže na gradsku imovinu i otmu ovo vrijedno zemljište i nacionalni spomenik. Ovo je prva velika pobjeda posljednjih decenija, nakon niza izgubljenih presuda koje su sprovedene u sprezi sa politikom.

Poručio je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković povodom donošenja drugostepene presude u tužbi Grada protiv „Sokolskog društva“ Banja Luka u korist Grada.

Grad će, kako je kazao – da rukovodi svojom imovinom i ovim važnim nacionalnim spomenikom, koji će u narednom periodu biti centar najvažnijih manifestacija i događaja.

-Ponosan sam što smo uz velike napore koje smo uložili, uspjeli odbraniti Sokolski dom, kome ćemo vratiti stari sjaj. Ovo je pobjeda koja vraća vjeru u snagu Grada, ali i dokaz da više niko neće moći da otima imovinu Grada, jer ćemo uvijek znati snažno da odgovorimo – poručio je gradonačelnik.

Kako je najavio, plan je da se u narednom periodu ovja prostor uredi i da Banja Luka sačuva ono što je njeno.

-Ovo je pobjeda Banje Luke, institucije, pravde i veliki dan u pogledu zaštite gradske imovine – zaključio je on.

Podsjećamo, po tužbi Grada Banje Luke u predmetu „Sokolski dom“, Viši privredi sud u Banjoj Luci donio je drugostepenu presudu u korist Grada, tako da se ovaj nacionalni spomenik vraća Gradu.

Donošenjem drugostepene presude u tužbi Grada protiv „Sokolskog društva“ Banja Luka, ovaj spor pravosnažno je okončan u korist Grada.

Naime, u postupku je utvrđeno da je upis prava raspolaganja u korist „Sokolskog društva“ Banja Luka – ništavan.

Upisi u javnim evidencijama će se morati vratiti u prvobitno stanje, uzimajući u obzir obrazloženja presuda kojima su potvrđeni svi argumenti istaknuti od strane Grada odnosno Pravobranilaštva Republike Srpske, Sjedište zamjenika Banja Luka.

Podijeli objavu