Sjeverna Makedonija i zvanično članica NATO

VAŠINGTON, 27. MARTA /SRNA/ – Sjeverna Makedonija se zvanično pridružila NATO-u i postala 30. članica Alijanse, nakon što je riješila dugogodišnji spor sa Grčkom u vezi sa nazivom države, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da je Sjeverna Makedonija završila posljednji formalni korak u procesu pristupanja Sjevernoatlantskom savezu.

“Pristupanje Sjeverne Makedonije NATO-u danas predstavlja kulminaciju nekoliko godina napora vlasti i naroda te zemlje da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu”, naveo je u saopštenju državni sekretar SAD Majkl Pompeo.

On je istakao da će članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u pomoći većoj integraciji, demokratskom reformisanju, trgovini bezbjednosti i stabilnosti u regionu, prenosi irska televizija RTE.

Članice NATO-a su potpisale protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije u februaru prošle godine, nakon čega su parlamenti 29 članica Alijanse ratifikovale taj dokument.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Sjeverna Makedonija sada dio “porodice Alijanse”, koju čini 30 država i skoro milijardu ljudi.

On je rekao da je “NATO porodica” zasnovana na sigurnosti u to da su članice, bez obzira na to sa kakvim se izazovima suočava Alijansa, jače i bezbjednije zajedno.

Stoltenberg će predsjedavati ceremoniji u glavnom štabu NATO-a u Briselu u ponedjeljak, 30. marta, kada će se zastava Sjeverne Makedonije postaviti pored zvaničnih obilježja drugih zemalja članica Alijanse.

Podijeli objavu