SEDMICA PUNA AKTIVNOSTI Rekonstrukcija pješačke zone, subvencije privatnih vrtića, košenje, udomljavanje pasa

Iza nas je još jedna radna sedmica, koju je svakako obilježio nastavak radova na rekonstrukciji centralne pješačke zone, za koju će iz gradske kase biti izdvojeno milion KM.

Imajući u vidu da je centralna pješačka zona važna za turizam u našem gradu, cilj je da rekonstrukcijom uži centar dobije jedno moderno i novo ruho i tako postane nova razglednica Banje Luke.

S obzirom na to da u ovom dijelu grada posluju brojni ugostiteljski objekti, pored subvencija koje će im Grad dodijeliti kako bi lakše prebrodili period trajanja radova, nastojaće se da se radovi završe i ranije u odnosu na predviđeni rok.

U protekloj nedjelji završen je Pravlnik o sufunansiranju troškova usluge boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama na teritoriji grada Banje Luke, u kome je difinisano da će roditelji dobiti subvenciju u iznosu od 60 KM po djetetu.

Tako je Banja Luka postala prvi grad u Republici Srpskoj koji je će sufinansirati boravak djece u privatnim vrtićima, a sve u cilju da se smanje liste čekanja za upis djece u javne vrtiće.

Pomenuti pravilnik će uskoro biti predstavljen roditeljima, a kako su poručili iz Odjeljenja za društvene djelatnosti procedure za prijave neće biti komplikovane.

U nedjelji koja je iza nas Grad Banja Luka pokrenuo je i veliku akciju udomljavanja pasa pod nazivom „Udomi ljubav“.

Opredijeljenost Grada je da zaštiti životinje, a ova akcija ima za cilj da skrene pažnju i podigne svijest o značaju udomljavanja pasa iz azila.

S tim u vezi Grad je pozvao i udruženja koja se bave zaštitom životinja da se pridruže i pomognu pri sprovođenju ove akcije.

Kao i prethodnih nekoliko nedjelja, zajedničkom akcijom sadnje cvijeća i ukrasnog bilja završeno je uređenje i čišćenje u naseljima Nova Varoš i Rosulje, a naredne nedjelje slijedi uređenje Starčevice.

Takođe, akcijom u kojoj su učestvovali KUD „Pelagić“ i nekoliko sportskih klubova sa područja grada očišćeno je područje novog gradskog parka kod Tržnog centra „Delta planet“.

Osim sadnje i čišćenja, akcija „Čisto lice grada“ između ostalog podrazumijeva i sanaciju oštećenja saobraćajnica, postavljanje klupa i korpi za otpatke, uređenje trim staza, autobuskih stajališta i dječijih igrališta.

Nakon što je završena sanacija udarnih rupa na centralnom području grada, a u skladu sa dinamikom velike akcije „Čisto lice grada, radovi su izvođeni na području mjesne zajednice Nova varoš, tačnije na spoju Ravnogorske i Ulice Prvog krajiškog korpusa.

Ujedno nastavljene su aktivnosti rekonstrukcije i sanacije saobraćajnica i na drugim lokacijama našeg grada.

Na radost mještana Ulice braće Miletića, nakon završetka izgradnje vodovoda, za šta je iz gradske kase izdvojeno 700.000KM slijede i radovi na rekonstrukciji ove ulice na dijelu od broja 12 do raskrsnice sa Ulicom Stojke Vranješa.

U Ulici Franca Šuberta započeta je izgradnja sekundarne vodovodne mreže, te će nakon završetka radova biti riješeni decenijski problem koji je mučio mještane ove ulice.

Pored redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, tokom ove nedjelje počelo je košenje na području grada, a ove aktivnosti vršene u užem centru grada, u parkovima, oko glavnih saobraćajnica, kao i na mjestima pojačane vegetacije.

Nastavljene su i druge aktivnosti na uređenju zelenila i zelenih površina na području našeg grada, pa su tako u parkiću kod Spomenika banu Milosavljeviću okopani tulipani.

U skladu sa dinamikom radova vrši se i redovna njega stabala na više gradskih lokacija.

U susret Danu grada, a u cilju promocije biciklističkog saobraćaja i uopšte fizičke aktivnosti, Grad Banja Luka je tokom protekle nedjelje obradovao 100 sugrađana godišnjom karticom za „BL bajk“.Kartice su im simbolično uručene na Svjetski dan zdravlja.

Osim Svjetskog dana zdravlja, Banja Luka je obilježila Međunarodni dan sporta.

Tim povodom gradonačelnik Draško Stanivuković uručio je rješenja o stipendiranju za 14 najuspješnijih sportista, u okviru Programa razvoja sporta na području Banje Luke.Banja Luka je jedina lokalna zajednica u BiH koja vrši kategorizaciju sportista i vrednuje ostvarene sportske rezultate i na osnovu njih dodjeljuje stipendije za najbolje sportiste.

Kako bi udruženja građana upoznali sa detaljima u vezi sa prijavom na Javni poziv za sufinansiranje projekatau 2022. godini u Domu omladine održan je info dan.

Podijeli objavu