Saradnja stanara i “Eko toplana” važna za KVALITETNO GRIJANJE: Održavanje instalacija donosi TOPLIJE RADIJATORE

Iako nas do početka sezone grijanja dijeli nekoliko mjeseci, iz “Eko toplana” poručuju da je važno da se u stambenim zgradama, na vrijeme pripreme unutrašnje instalacije, prije početka iduće grijne sezone, te da u tom poslu ključnu ulogu imaju građani, koji koriste gradsko grijanje.

Kažu da će se dobrom pripremom u velikoj mjeri izbjeći ono što se dešava početkom svake sezone, a to su žalbe korisnika na kvalitet grijanja. Te reklamacije se, kako su dodali, u najvećem broju slučajeva odnose na unutrašnje instalacije, čije održavanje je u nadležnosti korisnika.

U ovom preduzeću pojašnjavaju da su oni dužni da proizvode i isporučuju toplotnu energiju u skladu s Opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, koje je propisao Grad Banjaluka, te da je njihova obaveza redovno održavanje, popravka, sanacija i remont, kako proizvodnih postrojenja, tako i toplifikacione mreže.

Da bi njihov trud pokazao željene rezultate – kvalitetno snabdijevanje toplotnom energijom, iz ovog preduzeća poručuju da je neophodno da korisnici budu informisani o svojim odgovornostima i obavezama.

Zato naglašavaju da bi korisnici trebalo da iskoriste period između dvije sezone kako bi pripremili zajedničke unutrašnje i unutrašnje instalacije.

– Ovo se posebno odnosi na korisnike koji stanuju u starijim zgradama, u kojima su dotrajale instalacije. Takođe, i potrošači koji su protekle sezone imali problem sa unutrašnjim instalacijama, što je prouzrokovalo slabiji kvalitet grijanja, trebalo bi da angažuju ovlašteno preduzeće da otkloni kvar, kako bi spremno ušli u sezonu grijanja – precizirali su u “Eko toplanama”.

Kazali su da su najčešći problemi na unutrašnjim instalacijama pojava vazduha u grijnim tijelima i cjevovodu, te začepljenje zbog zaprljanja i dotrajalosti.

-Najčešće se događa da imamo žalbe korisnika na loše grijanje početkom sezone i nakon što naša interventna ekipa izađe na teren, utvrdimo da je u pitanju problem neodzračenih radijatora – kazali su u ovom preduzeću.

Iako takvi problemi nisu u njihovoj nadležnosti, u “Eko toplanama” ističu da ih njihove ekipe često rješavaju, jer žele da obezbjede neometanu isporuku toplotne energije.

– Ispuštanje vazduha iz grijnih tijela je aktivnost koju svaki korisnik treba da uradi u sopstvenom angažmanu, odmah nakon punjenja sistema vodom. Često naša ekipa to uradi i pokaže korisnicima, kako bi ubuduće sami mogli da obavljaju ovu aktivnost. Ipak, veoma je važno imati u vidu činjenicu da imamo oko 20.000 korisnika, a kako ovi slučajevi nisu rijetkost, oni oduzimaju mnogo vremena ekipama na terenu, koje zbog toga u slučaju opravdanih reklamacija ne mogu reagovati uvijek u predviđenom roku – kazali su u “Eko toplanama”.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića Savo Čolić je rekao da zgrada čiji je on predstavnik ima 30 stanova, te da stanari nisu upoznati sa obavezama koje imaju kada je u pitanju održavanje instalacija.

– Stanovi imaju kalorimetre koji su ljeti zatvoreni, a pred početak sezone stanari ih “otvore”. Ako imaju neku nedoumicu ili problem obično se obraćaju meni za informacije, pa ako ja ne znam, onda nazovem  nadležne- kazao je Čolić.

Smatra da je važno da stanari znaju koje su njihove obaveze i kako treba da se ponašaju.

-Nažalost, oni ne održavaju instalacije, a trebalo bi to da rade-dodao je on.

A.E.

Podijeli objavu