Rad od kuće katapultirao tražnju za laptopima

Sve veći broj zaposlenih širom svijeta radi od kuće u okviru mjera za usporavanje širenja virusa korona, što je vinulo tražnju za laptopima i perifernom mrežnom opremom, kao i za komponentama poput čipova, jer su kompanije užurbano počele da prave virtuelne kancelarije.

Brojna preduzeća su zbog pandemije koja im je ugrozila poslovanje povukle prognoze o svojim zaradama, očekujući pad tražnje potrošača kao i privredni kolaps, za razliku od proizvođača elektronskih uređaja i čipova koji će po svemu sudeći profitirati od zaokreta u kulturi rada, piše Reuters.

Tokom proteklog mjeseca mnoge vlade i kompanije širom svijeta su preporučile ljudima da ostanu kod kuća kako bi se zaštitili od zaraze. Južna Koreja, dom najvećeg svjetskog proizvođača memorijskih čipova, Samsung elektroniksa, saopštila je danas da je otpilike u istom periodu zabilježila skok izvoza poluprovodnika od 20 procenata.

Dalji uzlet tražnje nagovještava podatak da je skoro jednoj trećini Amerikanaca naloženo da ostanu kod kuće, dok je Italija, u kojoj je od virusa COVID-19 smrtno stradalo 5.476 ljudi, zabranila putovanja unutar zemlje.

“S obzirom na to da sve više ljudi radi i uči od kuće tokom epidemije, sve je veća potražnja za internet uslugama… što znači da su data centrima potrebni dodatni kanali za obavljanje saobraćaja”, izjavio je analitičar Park Sung-sun iz kompanije “Kejp investment i sekjuritis”.

Jedan zvaničnik južnokorejskog Ministarstva trgovine rekao je za Reuters da računarstvo u oblaku povećava prodaju serverskih čipova, pri čemu je rast telekomunikacija u SAD i Kini glavni pokretač velike tražnje za serverima.

U Japanu, proizvođač laptopa i tableta “Dajnabuk” izvijestio je takođe o snažnom rastu tražnje, što je pripisao djelimično kompanijama koje podstiču takozvani rad na daljinu.

Kina predvodi s rastom tražnje za čipovima jer su provajderi usluga za računarstvo u oblaku, poput “Alibaba grupe”, “Tencent Holdinga” i “Baidua”, brzo reagovali na nastojanja vlade da obuzda virus.

“Kompanije u oblaku su otvorile svoje platforme, omogućavajući novim i postojećim klijentima da besplatno koriste više resursa za održavanje poslovnih operacija”, kaže analitičar Jih Kai Vong iz kompanije Kanalis.

Kineski razvoj infrastukture za računarstvo u oblaku je uticao na skok cijene čipova, pri čemu su cijene DRAM čipova za spot isporuku uzletjele za preko šest odsto od 20. februara, pokazuju podaci sa portal DRAMiksčejndž koji prati cijene na tom tržištu.

Švajcarska UBS banka je prošle nedjelje prognozirala da će prosječne ugovorne cijene DRAM čipova porasti za čak 10 odsto u drugom kvartalu u odnosu na prvi, pri čemu će cijene serverskih čipova skočiti za 20 procenata.

Podijeli objavu