Prvi Banjalučki karneval: Sjajna i vesela atmosfera u centru grada (VIDEO)

U sjajnoj atmosferi, uz puno smijeha i pjesme velika karnevalska povorka od Parka “Mladen Stojanović“ stigla je do Trga Krajine, gdje je održan i centralni događaj prvog “Banjalučkog karnevala“.

Bubamare, vile, vilenjaci, princeze, balerine, klovnovi, slatke voćkice, prodefilovali su ulicama našeg grada.

Ljepota, raznolikost i šarolikost plesnih kostima, od kojih i oni inspirisani Banjom Lukom – uljepšali su ovaj jedinstveni događaj, u organizaciji Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom “MIS Banja Luka” i Grada Banjaluka.

“Preko 1.500 učesnika iz cijelog regiona došlo je u naš grad na prvi Banjalučki karneval. Banja Luka se budi, raste i srećna je. Najljepša je u proljeće i srećni smo što je mnogo gostiju i turista ovdje kada započinjemo manifestaciju Banjalučko proljeće”, poručio je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je kazao, uz Festival cvijeća koji je otvoren u Parku “Petar Kočić“ do sutra, uskoro će naš grad dobiti i Festival uličnih svirača, ali biti i domaćnim mnogim drugim događajima i manifestacijama.

“Želimo da Banjaluka živi punim plućima u proljeće, da bude razdragana i vesela, da imamo puno ovakvih događaja i priliku da naš grad predstavimo u najljepšem izdanju”, rekao je Stanivuković.

Sunčica Laguza iz Udruženja građana Centar za edukaciju za rad sa djecom i omladinom “MIS Banja Luka“ kazala je da je zajedno sa Gradom organizovan ovaj prvi Karneval.

“Za ovo prvo izdanje uspjeli smo da uradimo najviše koliko smo mogli jer je riječ o velikom poslu. Karneval je značajan sa turističkog aspekta jer nam dolaze učesnici sa svih strana, a i mi ćemo ići u druge gradove i promovisati naš karneval”, navela je ona i dodala da je Karneval uvršten u Kalendar turističkih manifestacija Grada Banje Luke.

Potpredsjednik Evropske asocijacije karnevalskih gradova, Josip Silov kazao je da je danas u Banjaluci da iznese mišljenje o Karnevalu.

“Naša asocijacija broji 39 zemalja Evrope i svijeta i nedavno je na naša vrata pokucala i Banjaluka. Došli smo ovdje da pogledamo Karneval i da damo svoje mišljenje. Već sada mogu reći Banjoj Luci da je dobrodošla u veliku porodicu karnevalskih gradova Evrope”, kratko je poručio Silov.

Kraljica Čivijaškog karnevala iz Šapca, Ana Lukic izrazila je zadovoljstvo učešćem na Banjalučkom karnevalu, ističući da im je čast što su dio ovog lijepog događaja u najvećem gradu Srpske.

Među učesnicima današnjeg Karnevala bili su mališani banjalučkih vrtića, učenici osnovnih i srednjih škola, ali i brojni plesni i sportski klubovi, udruženja građana, kao i velike karnevalske grupe iz zemalja regiona.

Današnja atmosfera i svi raznobojni kostimi dokaz su da je Karneval zasigurno Banjoj Luci dao nove boje i širom otvorio vrata našeg grada turistima, jer svakako parola Grada glasi: “Ljeto je za more, zima za planinu, a proljeće za Banjaluku”.

(Nezavisne)

Podijeli objavu