Pomoć u BiH stiže sa svih meridijana

U suzbijanju posljedica virusa korona BiH je počela da stiže pomoć iz nekoliko zemalja, dok su ostale obećale pomoć koja bi trebalo da stigne ove ili naredne sedmice.

U Beogradu su povodom pomoći BiH u vili “Bokeljka” razgovarali Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, i Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, a Vučić je obećao da će njegova zemlja pomoć pružiti RS, ali i cijeloj BiH.

“Srbija pomaže RS u lekovima, zaštitnoj opremi i životno važnim kliničkim mašinama. Podršku u hrani, ali i svim drugim materijalima pružićemo i BiH u celini”, rekao je Vučić, a Dodik je zahvalio Vučiću na pomoći Srbije.

“Razgovarali smo o raznim modalitetima saradnje i pomoći koja je potrebna RS i BiH, kako bi se suočila i sanirala probleme u vezi s virusom korona. Srbija je spremna da pomogne i RS i FBiH u pogledu isporuke određenih količina pšenice, kukuruza, soje, što je neophodno za prehranu stanovništva, kao i da se za fabriku ‘Bimal’ u Brčkom obezbijedi potrebna količina repromaterijala, kako bi se obezbijedila stabilna proizvodnja ulja u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je obaviješten da je u Beograd stigao i zahtjev za pomoć iz Goražda za isporuku određene medicinske opreme. Naglasio je da očekuje i nabavku milion maski, kao i respiratore, ali i lijekove za druge vrste bolesti.

Iz Vlade RS su “Nezavisnim” danas saopštili da je pomoć za RS stigla od Ambasade Kine za nabavku zaštitne opreme, a donirali su dezinfekciona sredstva za škole i univerzitete.

“Posebnu zahvalnost izražavamo Republici Srbiji, koja nam je uvijek pomagala u ovakvim situacijama, kao što to čini i sada u lijekovima, zaštitnoj opremi i respiratorima”, rečeno je “Nezavisnim” iz Vlade RS.

Prije nekoliko dana je i Đi Ping, ambasador Kine u BiH, poručio da će njegova zemlja pomoći BiH u borbi protiv virusa korona.

“Nećemo zaboraviti da su nam zvaničnici i prijatelji civilnog društva BiH na različite načine pružali podršku i pomoć u ključnim trenucima kad je kineski narod ulagao sve napore u borbi protiv pandemije virusa korona”, naveo je Đi Ping.

Pomoć za BiH šalje i Vlada SAD, čije su Oružane snage u suzbijanju virusa korona prvi kontingent pomoći, koji se sastoji od medicinskog materijala i vitalnih namirnica, dopremile na Aerodrom Sarajevo.

“Danas je stigla prva pošiljka humanitarne pomoći Vlade SAD građanima BiH u suočavanju s ovom vanrednom situacijom. Američki vojni avion dostavio je na sarajevski aerodrom sanitetsku opremu, opremu za bolnice i hitne pomoći, hranu i vodu. Pripadnici američke vojske predali su ove zalihe pripadnicima Oružanih snaga BiH, koje će ih rasporediti širom zemlje”, saopšteno je iz Ambasade SAD. Kako su istakli, kao NATO partner i dugogodišnji prijatelj BiH, SAD i američki narod reaguju na ovu situaciju snažnom i postojanom podrškom, koju građanima BiH iskazuju već više od 25 godina.

20200323164612225084

“Globalno, državni sekretar obećao je sto miliona dolara pomoći međunarodnim naporima, kao i 1,25 milijardi dolara koje će State Department i USAID programirati za borbu protiv pandemije na međunarodnom nivou”, saopštili su oni.

Dodik i Bakir Izetbegović, potpredsjedavajući Doma naroda BiH, razgovarali su i sa Redžepom Tajipom Erdoanom, predsjednikom Turske, koji je takođe obećao pomoć. Erdoan je obećao pomoć u medicinskom materijalu za BiH koja je neophodna u borbi protiv virusa, kao i slobodan izvoz medicinskog materijala iz Turske koji se koristi u ovakvim epidemijama na tržištu BiH.

Pomoć je najavila i EU u medicinskom materijalu, ali i u oporavljanju bh. privrede nakon što kriza prođe.

(Nezavisne)

Podijeli objavu