Položeni vijenci: Banja Luka čuva sjećanje na Veselina Maslešu

Banja Luka obilježava 79. godišnjicu pogibije Veselina Masleše, a tim povodom položeni su vijenci na spomen-ploču, postavljenu na rodnoj kući ovog narodnog heroja, u centru grada.

Vijence u čast heroja Narodno-oslobodilačke borbe položili su gradonačelnik Draško Stanivuković i predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Vladimir Đuran.

– Ponosan sam na Banju Luku, koja je bila na pravim linijama antifašističke borbe, pokazavši u najtežim vremenima svoju hrabrost i odvažnost, ali takođe sam ponosan na Banju Luku koja čuva sjećanje i prisjeća se heroja koji su položili svoje živote za slobodu. Revolucionar, borac za slobodu, književnik, novinar, heroj – sve ove riječi satkane su u jednu ličnost- ličnost Veselina Masleše, što je sasvim dovoljno da shvatimo kolika je njegova veličina – poručio je gradonačelnik.

Kako je rekao, dok god se budemo prisjećali ovog heroja po kojem i glavno gradsko šetalište nosi ime, njegov duh će živjeti kroz nas.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Vladimir Đuran poručio je da je izrazito ponosan što su borci NOB-a, ali i njihovi potomci danas odali počast velikom heroju, te dodao da je veoma važno zauvijek čuvati sjećanje na one ljude koji su nam donijeli slobodu.

Podsjećamo, naš sugrađanin Veselin Masleša bio je književnik, novinar i revolucionar, koji se istakao svojim govorom na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Bihaću govoreći o  narodnooslobodilačkoj borbi i stvaranju Zemaljaskog antifašističkog vijeća.

Masleša je nastradao 14. juna kao učesnik NOB-a, prelazeći rijeku Sutjesku.

Podijeli objavu