Položen kamen temeljac u Adi: Nakon 20 godina, Banja Luka dobija dvije nove škole

Položen je kamen temeljac za izgradnju škole u Adi, prve škole koja će biti sagrađena u našem gradu nakon 20 godina.

-Prošlo je 20 godina od kako u našem gradu nije građena škola. I nakon toliko godina, neki novi vjetrovi su donijeli jednu novu klimu i počinjemo graditi školu. I to ne samo jednu, nego dvije. Osim škole u Adi, do kraja godine, na 30 godina postojanja Republike Srpske, počinjemo graditi i školu na Paprikovcu – kazao je gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je istakao, za školu u Adi za nekoliko mjeseci uspješno su riješeni imovinsko-pravni odnosi, a kompletan projekat je vrijedan oko šest miliona KM.

Kako je pojasnio, škola će imati svoju sportsku salu, dvorište, a sa resornim ministarstvom Grad će analizirati najbolju moguću upisnu politiku.

-Za buduću školu na Paprikovcu, Grad je prikupio sve sagalsnosti da uz projekat koji će resrono ministarstvo završiti i sredstava koja će Vlada Republike Srpske obezbijediti, do kraja godine počnu radovi. Tako bismo u narednoj godini dobili dvije nove škole – naglasio je on.

Srećan je, kako je kazao i zbog finansijske podrške Srbije i Beograda ovom projektu, te podrške institucija Republike Srpske.

-Jednom mudrošću i stavljanjem Banje Luke kao glavnog i jednog interesa oko kojeg se trebamo okupiti, pronašli smo mudrost da ispravnim političkim odlukama sredstva dobijemo i od bratske Srbije i od Vlade Republike Srpske – kazao je on.

Uz sredstva koja je Grad izdvojio za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za gradnju škole u Adi i pripreme dokumenatcije za školu na Paprikovcu, Grad je izdvojio i milion KM za različite radove u školama na području grada, poput škole u Vrbanji, Novoseliji, Bronzanom Majdanu, područne škole u Peravnu, škole u Lazarevu i dr.

-Počinjemo i gradnju deset dječijih igrališta. Rješavmo višedecenijske probleme u gradu – kazao je on.

Osvrnuo se i na druge kapitalne infrastrukture projekte koji slijede u našem gradu, poput gradnje mosta u Česmi, Centralnog spomen obilježja, te mnogih drugih.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo što počinje gradnja škole u Adi, kao dijela OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“.

-U prethodnih nekoliko godina primali smo inicijative i putem Grada i direktno u ministarstvo za potrebu izgradnje škole na ovoj lokaciji imajući u vidu da su svi učenici koji gravitiraju ovom području nastavu pohađali ili u školi „Branko Radičević“ iili školi „Vuk Karadžić“ – kazala je ona.

Ono što je bilo inicijativno, kako je kazala jeste da je Grad uspio da iznađe način da se na ovoj lokaciji pozicionira škola na lokaciji gdje rastu nova naselja.

-Ministarstvo je ispratilo sve pripreme za početak ovog projekta i u narednoj godini imaćemo i prve đake u ovoj školi. Sa Gradom radimo i na pripremi za izgradnju nove škole u naselju Paprikovac – naglasila je ministar Trivić, te izrazila zahvalnost Vladi Srbije što finansira izgradnju školskih objekata i tako doprinosi da stvaramo bolje uslove za našu djecu.

Izgradnja škole u Adi, u čijoj blizini se ili gradi ili će početi izgradnja većeg broja stambenih blokova, jedan je od kapitalnih projekata u našem gradu.

Kako je kazao gradski menadžer Bojan Kresojvić mnogo vremena je utrošeno za pripremu ovog projekta, za koji je potrebna dokumentacija završena u prošloj godini, kada je putem tendera izbaran i izvođač radova.

-Najvažnije za jedno društvo jeste obrazovanje i ukoliko ga nemate potrebne su stotine godina da se vratite na pravi put. Zato je ovaj projekat toliko važan – poručio je on.

Nakon ove prve faze, kako je pojasnio – drugi dio se odnosi na gradnju sportske dvorane i vanjsko uređenje, otvoreno igralište, otovreni amfiteatar…

-Grad Banja Luka je centralni grad Republike i kao takav se svaki dan širi i ovo je pokazatelj našeg opredjeljenja da i prigradska naselja dobijaju kompletnu infrastrukturu – zaključio je Kresojević.

Naime, petorazredna škola u Adi kao područno odjeljenje OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ projektovana je za 300 učenika, sa deset učionica, a od sadržaja, imaće fiskulturnu salu sa pratećim prostorijama i igralište u dvorištu škole oko kojeg su planirane tribine.

Nova škola u Adi gradi se na lokaciji preko puta restorana „Stara Ada“.

Podijeli objavu