Pogled u budućnost letenja: Da li ćemo ovako putovati?

Pandemija virusa korona značajno je uticala na rad avio-kompanija – najveći broj njih je smanjio promet, neke su ga potpuno ukinule, dok se druge trude da obezbijede što sigurnije putovanje koje, pogotovo u današnje vrijeme, nije potreba, nego nužnost.

Kako piše B92, avio-kompanije se prilagođavaju novonastaloj situaciji i svakodnevno donose nova uputstva o tome kako valja postupati u određenoj situaciji.

Tako je na primjer, Kanada donijela odluku, koja danas stupa na snagu, a kojom se zahtijeva da avio-putnici putuju sa zaštitnim maskama za lice.

Oni moraju stalno da nose maske preko nosa i usta, jer u avionima nije moguća propisana fizička distanca.

Takođe, putnici su u obavezi da koriste sopstvenu propisanu opremu ili im neće biti dozvoljeno da putuju.

Filipin erlajns je prva avio-kompanija koja ima specijalno dizajniranu i prilagođenu zaštitnu opremu koju je uradio poznati filipinski dizajner Edvin Tan.

Ova kompanija zasad obavlja samo letove radi vraćanja svojih građana, dok su do 30. aprila obustavljeni svi ostali međunarodni letovi.

I dok je Filipin erlajns prvi koji ima kompletnu marku zaštitne opreme, Kina Istern je početkom marta predstavila brendirane maske za lice svojim posadama.

Emirejts i Dubai helt autoriti (DHA) udružili su se kako bi uveli nove mjere predostrožnosti na odabranim letovima.

Praksa je da se svi putnici testiraju na virus, vađenjem krvi prije polaska na put. Na šalterima za prijavu postavljene su zaštitne barijere koje pružaju dodatne mjere bezbjednosti za putnike i zaposlene. Rukavice, maske i sredstva za čišćenje ruku obavezni su za sve zaposlene na aerodromu. Putnici su dužni da nose svoje maske kada su na aerodromu i u avionu.

B92 ocjenjuje da je neizvjesno je kako će ubuduće izgledati let avionom i da li će nošenje maski postati uobičajeno.

Kako navodi, mnogi se više ne pitaju kada će se putovanja vratiti u normalne tokove, već da li će se ikada vratiti uobičajenoj rutini ili će socijalno distanciranje, zaštitne maske i zdravstveni pregledi prije svakog leta postati nova norma.

Podijeli objavu