Počela proizvodnja zaštitnih maski u Livnu i Drvaru

U preventivnu borbu protiv virusa korona uključili su se i vlasnici firmi u Kantonu 10, a riječ je o dvije kompanije iz Livna i Drvara koje su počele proizvodnju zaštitnih maski.

U privatnoj kompaniji Belini d.o.o. Livno prije dva dana počela je proizvodnja zaštitnih maski. Dnevno se proizvede 250 zaštitnih maski namijenjenih za potrebe zdravstvenih ustanova na području Kantona 10.

Materijal za maske osigurao je Zavod za javno zdravstvo Kantona 10, a platno je nabavljeno u bugojanskoj firmi Kašmir, saopštila je u petak Služba za odnose s javnošću Vlade Kantona 10.

Proizvodni pogon u četvrtak su posjetili direktorica Zavoda za javno zdravstvo dr Dijana Mamić i direktor Uprave civilne zaštite Kantona 10 Željko Marijan.

Istaknuli su da je ovo velika stvar u pomoći zdravstvu na području Kantona 10, posebno kada se zna da je do zaštitne opreme gotovo nemoguće doći i da će ovakve i slične poslovne aktivnosti uporno podržavati.

Vlasnici Belinija Miroslav i Vjekoslav Stanić u razgovoru s gostima su naglasili da će njihovi proizvodni kapaciteti biti na usluzi dokle bude potrebito, “jer se svi danas moramo uključiti u rad za opšte dobro”.

S proizvodnjom zaštitne opreme počela je i kompanija Jumko Drvar d.o.o. koja dnevno proizvede 1500 zaštitnih maski, a u planu je proizvodnja i zaštitnih odijela, navodi se u saopštenju.

(Nezavisne)

Podijeli objavu