OSVOJILA INTERNET Učiteljica koju prozivaju zbog PRA, PRA, PRA ROĐAKA ovako odgovara HEJTERIMA

Njoj se ništa nije otelo! Već 13 dana je u kućnoj samoizalociji, zbog posrednog kontakta sa jednim pacijentom zaraženim korona virusom, ali ne miruje. Daleko je od svojih đaka, a radi za njih, non-stop, kao dragstor: priprema prezentacije, kontroliše zadatke, razmjenjuje materijale, iskustva i ideje sa kolegama.

Ona je Vesna Zekanović, višestruko nagrađivana učiteljica, omiljena, ne samo među svojim đacima u OŠ “Petar Kočić” u Prijedoru , nego i među brojnim TV gledaocima.

Njena predavanja za peti razred osnovne škole na televizijskom programu rado prate i mladi i stari. Na društvenim mrežama se pročula po sekvenci o razvoju čovjeka i našem “pra, pra pra rođaku”.

Vesna Zekanovic uciteljica sa ucenicima 01 foto ustupljene fotografije

I dok su učenici oduševljeni njenim neobičnim, upečatljivim pričama, o čemu svjedoči i to što je njen razred poznat po tome što ima najmanje izostanaka, ima i hejtera koji na internetu ismijavaju njen pristup. Ali, učiteljica Vesna se ne da zbuniti.

– Neka, ne smeta to meni. Znači, gledaju nas, pa će i oni što komentarišu nešto naučiti ili obnoviti gradivo. U svakom slučaju, nešto će im korisno ostati u glavi – kaže za Srpskainfo učiteljica Vesna.

Nakon 27 godina učiteljske prakse, kad je mislila da je više ništa ne može iznenaditi, nedavno se, kao i njene kolege, našla pred novim izazovom – nastava na daljinu. Valjalo je, u rekordnom vremenu, pripremiti lekcije i umjesto pred razredom, predavati pred TV kamerom, mnogobrojnim, ali nevidljivim učenicima.

– Da mi je neko rekao prije mjesec dana da ću predavanja držati u TV sudiju, rekla bih: “ma bježi!” Ali kad je došlo stani pani, sve su se kockice složile. U subotu su nam javili šta nas čeka, već u ponedjeljak je bilo prvo snimanje – priča u svom stilu učiteljica Vesna.

Uz pomoć Milice Titelski, nadzornice za razrednu nastavu u Republičkom pedagoškom zavodu, sedam učiteljica, koje se od ranije nisu poznavale, postale su tim koji savršeno funkcioniše.

Ovaj tim, zadužen za gradivo za peti razred, predvodi upravo Vesna Zekanović, koja je njihova koordinatorka.

Vesna Zekanovic uciteljica onlajn nastava 04 foto ustupljene fotografije

– Sjajno funkcionišemo, po cijeli dan smo u kontaktu, razgovaramo na Viberu, razmjenjujemo prezentacije. Presrećna sam što imamo tako lijepo iskustvo u ovako ružnom vemenu – kaže učiteljica Vesna.

Iako početkom devedesetih, kada je ona studirala, nije imala pojma kako se koristi kompjuter, a za internet ili pauer point nije ni čula, postala je pionirka primjene novih tehnologija u nastavi.

Vesna Zekanovic uciteljica sa novinarkom Jasnom Recevic 05 foto ustupljene fotografije

– Moramo pratiti našu djecu, da bismo ih mogli podučavati. Samouka sam na računaru, učila sam na sopstvenim greškama, ali i na brojnim seminarima. Uvijek sam se grabila da idem na seminare, da bih nešto novo naučila. Ipak teško je stići nove generacije, pa i danas često zamolim svoju kćerku za pomoć. Ponekad mi se ona i smije, u stilu, “mama, pa kako to ne znaš, to je tako jednostavno”. A ja joj kažem: šta misliš, mala, jesam li se ja tebi smijala kad si prohodavala i na svakom koraku zapinjala i padala” – kaže uz osmijeh simpatična učiteljica.

Nimalo se ne slaže sa skepticima koji tvrde da djeca “samo gube vrijeme, buljeći u računare i telefone”. Naprotiv, odavno je shvatila da je intenet dragocjeno nastavno sredstvo, pa njeni đaci često dobijaju domaće zadaće tipa “istraži na internetu detalje o životu i radu ovog pisca”.

I njena predavanja uživo su upečatljiva, puna zanimljivosti i neobičnih obrta.

– Morate uvijek praviti neki performans, neko pozorište, da bi vas đaci slušali i sa interesovanjem pratili nastavu – kaže za Srpskainfo učiteljica Vesna.

Pozorište je za nju dio nastavnog procesa. Vodi dramsku sekciju, pa je 2013. na Petom festivalu dječijeg dramskog stvaralaštva RS u Mrkonjić Gradu osvojila prvu nagradu za dramatizaciju teksta “Tužna priča teta lije”.

Godinu kasnije osvojila je Svetosavsku povelju, kao najbolja učiteljica u Prijedoru. Bilo je tu još nagrada: za najbolji autrski tekst za dramsku sekciju, za razred sa najmanje izostanaka…

Vesna Zekanovic uciteljica 06 foto ustupljene fotografije

Ipak, kao i svakom učitelju, najveća joj je nagrada osmijeh njenih đaka.

– Volimo se, djeca i ja, učimo jedni od drugih, baš nam je lijepo kad smo zajedno, iako sam, priznajem, prilično stroga učiteljica. Mnogo mi nedostaju moja djeca, jer taj direktni kontakt je ipak nezamjenjiv. Ali, vidimo se u sepembru, već se radujem tom susretu – poručuje učiteljica Vesna.

(Srpskainfo)

Podijeli objavu