Oglasio se Dom “Rada Vranješević”: Portira smo suspendovali, slučaj prijavljen policiji u decembru

Portir u Domu za djecu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” u Banjaluci, osumnjičen za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, suspendovan je sa radnog mjesta i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

Iz ove javne ustanove je saopšteno da je odmah po prijavi vaspitača za eventualnu zloupotrebu djeteta Dom prijavio slučaj policiji 17. decembra 2021. godine.

– Dom, kao ustanova socijalne zaštite koja zbrinjava djecu i mlade bez roditeljskog staranja, preduzima sve mjere i radnje kako bi ovoj osjetljivoj kategoriji obezbijedila svaku vrstu sigurnosti, fizičku, zdravstvenu i psiho-socijalnu u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta UN-a – navodi se u saopštenju.

Iz Doma “Rada Vranješević” dodaju da se svaka sumnja na neprimjeren odnos ili postupanje sa djecom obavezno procesuira na način da se slučaj prijavljuje nadležnim institucijama.

– Ovim putem apelujemo na predstavnike medija da prilikom izvještavanja o djeci, korisnicima smještaja u Domu, vode računa o zaštiti prava na privatnost jer svako izvještavanje koje ugrožava privatnost djece za posljedicu ima dodatno emocionalno uznemiravanje, a naročito djece koja su ranije doživjela stresna i traumatska iskustva u biološkoj porodici – zaključuje se u saopštenju koje je potpisao direktor Vladimir Kajkut.

Mondo je ranije objavio da je za ovaj šokantan slučaj osumnjičen A.K. (42) iz Banjaluke. Iz izvora istrage saznajemo da je A.K. osumnjičen da je djelo počinio u periodu od 2019. do ove godine, dok je žrtva djevojčica 2008. godište.

Iz policije su danas kratko saopštili da je izvršen pretres stana i drugih prostorija koje koristi osumnjičeni, prilikom čega su pronađeni i oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

Izvještaj protiv A.K. dostavljen je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka koji će biti ispitan kod postupajućeg tužioca.

mondo.ba

Podijeli objavu