OD “POLITIČKOG NEDONOŠČETA” DO GRADONAČELNIKA Kako je Stanivuković natjerao Dodika da dođe u Gradsku upravu?

Nakon više poziva, rukovodstvo Republike odazvalo se sastanku gradonačelnika Draška Stanivukovića i danas su posjetili Gradsku upravu gdje su sa rukovodstvom Grada razgovarali  o projektima i planovima ulaganja Vlade Republike Srpske u Banju Luku.

S njima je došao i Milorad Dodik koji je do sada rekao niz ružnih rijči za Stanivukovića, nazivajući ga “političkim nedonoščetom” i prijeteći da će Banju Luku ostaviti bez ulaganja.

Danas ipak druga priča, Stanivuković od novca za projekte, kao ni poziva za razgovor, nije odustajao. Na kraju se to i isplatilo.

Mladom gradonačelnikom vrh Republike Srpske došao je na sastanak, a Stanivuković se izborio da Banja Luka dobije nekoliko miliona KM za projekte i razvoj.

Na sastanku sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem i predsjednikom Skupštine Grada Mladenom Ilićem prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministarka finansija Zora Vidović, ministarka prosvjete i kulture Natalija Trivić, te Srđan Mijatović i Mladen Čajić iz JP „Putevi Republike Srpske“.

– Ovo je važan sastanak, na koji smo dugo čekali, ali ono što je u ovom trenutku najvažnije je da je do ovog sastanka došlo. Iako je poznato da se naši stavovi po određenim pitanjima razlikuju, danas ipak nismo išli u pravcu onoga o čemu ne mislimo isto, nego smo se koncentrisali na ono u čemu možemo da nađemo konsenzus, kako bismo nastavili da radimo u korist  Banje Luke kao najvećeg grada Srpske i naših građana – poručio je Stanivuković.

Kako je rekao, tokom sastanka razmatrana su pitanja bezbjednosti puteva i bezbjednosti naše djece u saobraćaju, trotoara u Zalužanima, škole na Paprikovcu, mosta u Česmi, nastavka izgradnje puta kroz Česmu,  a prema njegovim riječima najvažnije je to što je Vlada Republike Srpke dala garanciju da će podržati i finansirati izgradnju Centralnog spomen-obilježja.

– Gradnja će početi ove godine kada se navršilo 30 godina postojanja Republike Srpske. Raduje me što smo ovo pitanje shvatili kao pitanje od nacionalnog interesa za naš narod – rekao je on, naglasivši da je Grad Banja Luka za ovaj projekat već obezbjedio lokaciju čija vrijednost iznosi oko 12 miliona KM, projektnu dokumentaciju, idejno rješenje za šta je ukupno izdvojeno oko 13 miliona.

On je istakao da procijenjena vrijednost izgradnje iznosi oko 4 miliona KM, te dodao da je Vlada garantovala da će i u slučaju povećanja cijena potpunosti isfinansirati ovaj projekat, što znači da se u proces izgradnje može ići već u septembru.

-Tokom sastanka delegirao samo i jednu temu od lokalnog značaja, a ona će prevazilaziti granice Banje Luke, a to je kuća Milanovića, koja treba da bude gradski muzej, gradska biblioteka i jedna najsnažnija kulturna ustanova. Vlada je obećala da će obezbijediti sredstva i za potrebe ovog objekta – rekao je gradonačelnik.

Istakao je i da su usaglašena i sva pitanja u vzi sa izgradnjom mosta u Česmi, te da je izgledno da radovi počnu u avgustu.

-Dakle, Vlada će podržati i nastavak izgradnje puta kroz Česmu u dužini od jednog kilometra, a podršku ćemo dobiti i za izgradnju trotoara kroz Zalužane, a u ovom naselju  će biti riješena i pitanja pružnih prelaza.  Izdigli smo se iznad svih različitosti, a kroz ovaj dogovor nije dobio nijedan političar kroz ovaj dogovor jedini i najvažniji dobitnik je Banja Luka. Kada su u pitanju projekti važni za građane uvijek moramo pokazati jedinstvo – zaključio je Stanivuković.

Predsjednica Cvijanović kazala je da će podrška Banjoj Luci biti nastavljena.

– Jedan dio se odnosi na infrastrukturne projekte, neki su započeti, neki su planirani. Svojom dinamikom ide dio aktivnosti koji se odnosi na izgradnju mosta u Česmi. Ono što smo se dogovorili odnosi se na trotoar u Zalužanima do Trna, koji će značiti bezbjednost za našu djecu koja su tu – kazala je ona.

Kada je riječ o obrazovanju, kako je navela – uz školu u Adi, jedan od prioriteta jeste škola na Paprikovcu, za koju će Grad uraditi svoj dio posla kada su u pitanju imovinsko – pravni odnosi.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je domaćinima na gostoprimstvu, te istakao da se tokom sastanka u Gradskoj upravi razgovaralo o konkretnim projektima za unapređenje života građana.

-Potrebna je sinergija između republičkih i gradskih vlasti jer svi ovi veliki projekti traže angžaman gotovo svih. Veoma važno je da izgradimo Centralno spomen obilježje i danas smo definisali da će Vlada Republike Srpske preuzeti to na sebe i tako ćemo da se odužimo svima onim koji su ugradili svoje živote u temelje Republike – kazao je Dodik, te dodao da nisu odustali ni od koncertne dvorane.

I predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković zahvalio se gradonačelniku na korektnom razgovoru.

– Otklonili smo dileme oko budućih projekata. Prihvatljiv je prijedlog gradonačelnika za obnovu kuće Milanovića, jer je to za dobrobit svih građana Banje Luke, ali i za turističku ponudu – rekao je premijer Srpske.

Podsjećamo, Gradska uprava je u više navrata uputila je poziv republičkim institucijama da dođu na sastanak u Gradsku upravu kako bi se razgovaralo o podršci projektima u najvećem gradu Srpske.

Podijeli objavu