OD OBIČNIH TEMA PRAVE SPEKTAKLE Političari raspravljaju o svemu osim o stvarnim problemima

Time smo došli u apsurdnu situaciju da se od događaja koji se podrazumijevaju prave glavne političke teme o kojima raspravlja cijela politička garnitura u državi.

I nije to prvi slučaj; takvih primjera je bilo mnogo proteklih godina, kao na primjer, priča oko usvajanja budžeta BiH.

I dok se u drugim državama budžet podrazumijeva kako bi institucije mogle normalno da funkcionišu, kod nas je to bila glavna politička tema skoro pola godine. Umjesto da se budžet za ovu godinu usvojio na kraju prošle godine, kod nas se to desilo tek prošli mjesec, i to nakon brojnih blokada, svađa i podmetanja.

U međuvremenu, teme koje su bitne za živote građana, poput migrantske krize, otvaranja novih radnih mjesta, slabe platežne moći građana, pandemije korona virusa i slične, ostaju u drugom planu i oko njih se niko ne svađa niti mu pada na pamet da blokira rad institucija dok se ti problemi ne riješe.

Zašto se oko običnih tema u BiH prave politički događaji, a o bitnim temama skoro da se i ne raspravlja?

Paravan za krupne poslove

Politička analitičarka Tanja Topić ističe da je u političkom životu u BiH prisutna dominacija forme nad suštinom. Ona kaže da politički akteri očito na taj način troše vrijeme unedogled.

– Političari se ponašaju kao da imaju sve vrijeme svijeta na raspolaganju. Ono što je fascinantno u tom ponašanju, tačnije u bavljenju nebitnim stvarima i trošenju energije, jeste nedostatak onih pravih, suštinskih vizija i programa, što jeste puno teže. Još više fascinira ta hladnokrvnost u njihovom ponašanju – kaže Topićeva.

Podijeli objavu