Od juna će biti jeftiniji javni prevoz

Od prevoznika se traži da koriguju cijene karata u javnom saobraćaju, kako bi se od sljedećeg mjeseca primjenjivao jefitniji cjenovnik u autobusima.Tokom pandemije virusa korona, došlo je do drastičnog pada cijena nafte. Gorivo je sa 2,30 maraka u martu pojefitinilo na čak 1,50 KM po litru. Zbog ove računice, Gradska uprava pokrenula je proceduru za izmjenu cijena u javnom prevozu.

Jednokratna karta u gradskom saobraćaju inače košta 1,80 KM, dok je radnička mjesečna karta 44 KM, a ove cijene aktuelne su posljednje dvije godine.

– U skladu sa ugovorom, projekcija cijene voznih karata se vrši kada se prosječna maloprodajna cijena eurodizela promjeni za minimalno 15 odsto. Utvrđivanje prosječne cijene se vrši svakog 10. u mjesecu na tri benzinske pumpe. Gradonačelnik je potpisao dopis koji će biti upućen prema prevoznicima da, po aneksu ugovora, imaju obavezu od tri dana da donesu odluku o korekciji cijene karata i da je dostave na saglasnost jedinici lokalne samouprave. Očekujemo da će prevoznici dostaviti odluku kako bi se moglo ići u dalju proceduru prema Odjeljenju za privredu i Komisiji za korporativno upravljanje – rekao je za Srpskainfo načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Koliko će karta na kraju koštati, još ne može precizirati – cijena goriva je, kaže, samo jedan od parametara, a u obzir treba uzeti i cijenu radne snage, te repromaterijal. Sandić ipak ističe da bi odluku trebalo donijeti do kraja mjeseca, kako bismo od juna na snazi imali novi cjenovnik u Banjaluci.

Građani uveliko traže da pojeftini javni sabraćaj, međutim prevoznici nimalo nisu oduševljeni ovakvim razvojem situacije.

– To je nekoretan potez koji će gurnuti firme u propast, a svi znaju da ova cijena goriva nije realna – poručuje direktor „Autoprevoza“ Dejan Mijić.

– Kupili smo gorivo prije mjesec dana po staroj cijeni, a evo i danas je gorivo otišlo gore za 15 pfeniga. Svi radimo u totalnom minusu, ispunili smo sve zahtjeve koje je Grad od nas tražio, i u toku zabrana i sada od ponovnog uvođenja prevoza. Smanjen je broj putnika, a to ne može zadovoljiti trenutne polaske, ni sa ovom cijenom goriva. Ovo je apsolutno nerazumijevanje nas i dovešće do masovnog zatvaranja firmi i otpuštanja radnika. Mi ćemo smanjivati broj radnika da bismo mogli da preživimo- tvrdi on.

Očekuje da će cijena goriva ponovo skočiti u junu, zbog čega prevoznicima sljeduje totalni gubitak.

– Shvatam da je građanima ovo skupa karta, i ja se slažem da treba sniziti cijenu, ali Grad bi onda trebalo da obezbjedi određene subvencije prema prevoznicima da nadomjesti razliku. Mi sada imamo zabranu rada preko 50 odsto kapaciteta, izvinite, to neko mora da plati – kaže Mijić.

Zbog epidemiološke situacije, javni prevoz u gradu nije radio mjesec dana. Autobusi su u redukovanom režimu i uz propisane higijenske mere, opet počeli da voze od ove sedmice.

– Imali smo razgovore sa Gradom u vezi cijena i tražili smo da se zaustave ti zahtjevi dok se prevoz ne normalizuje. Niti je ovo normalan prevoz, niti je normalna cijena goriva. Do kraja mjeseca će ta cijena sigurno otići gore za dvadest pfeniga. Šta ćemo onda? Oni će završti inicijativu i promijeniti cijenu karte, a mi nećemo moći da je vratimo do sljedećeg mjeseca. Svjesno nas neko gura da u junu budemo u gubitku. Molili smo da se sačeka kraj mjeseca da vidimo hoće li doći do situacije da možemo sniziti cijenu karte ako gorivo ostane na ovoj cijeni, ali ovo sada nisu realni uslovi. Uostalom, ovo je prevoz za radnike, a prevoz plaćaju poslodavci, tako da to nije udar na građane već može samo neki poslodavac da se žali- zaključuje Mijić.

srpskainfo.com

Podijeli objavu