NIJE SVE CRNO I BIJELO Stanivuković objasnio šta će biti građeno u centru!

Gradonačelnik Draško Stanivuković komentarisao je javnu prezentaciju Nacrta izmjene dijela Regulacionog plana za dio centralnog područja grada, koja je privukla veliko interesovanje javnosti.

Gradonačelnik kaže da ponosan na Banju Luku u kojoj su građani uključeni u procese u gradu, da javne rasprave zato i postoje, ali je sasvim jasno kako jedan Regulacioni plan nastaje.

-To je važno reći. Važno je da građani znaju kako Regulacioni plan nastaje i da u kreiranju istog učestvuju svi zainteresovani subjekti, koji daju svoje prijedloge i svoja rješenja – rekao je on.

Posebno se osvrnuo na tri stvari, odnosno tri bitna zahtjeva za izmjenu pomenutog Regulacionog plana.

– Kada govorimo o užem dijelu centra grada, za isti je posebno zainteresovana Srpska pravoslavna crkva. Njihovu polemiku smo čuli i dobili jednu takvu inicijativu od njih. Drugi zahtjev za izmjenu Regulacionog plana dobili smo od investitora, a treći se odnosi na lokaciju na koju je Grad posebno osjetljiv, a to je mjesto gdje će biti Centralno spomen – obilježje – rekao je gradonačelnik.

Poručuju da se zbog svega ovoga Grad suočio sa mnoštvom jasnih stavova, prvenstveno kada se govori o izgradnji Centralnog – spomen obilježja.

-Najjasniji stav porodica poginulih boraca i onih koji su najviše oštećeni u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu jeste da Centralno spomen – obilježje mora da bude u užem centru grada. Sve ostalo, za njih je uvreda – poručio je gradonačelnik Stanivuković.

Dodao je da one druge lokacije, koje su takođe predložene, sa njima je kao prvi čovjek Grada saglasan, ali da arhitekte i porodice kažu nešto poptuno drugo.

-Porodice boraca i udruženja boraca imali su jasan stav od početka kada govorimo o ovome. Objavili smo međunarodni poziv u kojem je jasno naznačeno da arhitekte, koje budu radile na spomen – obilježju, treba da ga prilagode i lokaciji i prostoru – rekao je on.

Osvrnuo se i na zahtjev Srpske pravoslavne crkve za izmjenu regulacionog plana, te dodao da sa njima teku pregovori.

-Naša Srpska pravoslavna crkva od početka izgradnje Hrama sagledava kako da riješi svoje probleme. Želimo i njih da čujemo, da razmatramo njihove prijedloge, da pokušamo da uradimo ono što možemo i da se usaglasimo sa svima. Ovo nije ništa konačno . Moj prijedlog je bio da se objekat za potrebe crkve izradi do „Eurospleta“, tamo gdje su sada takstisti. Tražio sam mišljenje i poručeno mi je da bi struka i dio arhitekata bili zadovoljni time, posebno jer je u neposrednoj blizini crkve – rekao je on.

Gradonačelnik se osvrnuo i na lokalitet tzv „rupe“, poručivši kako podržava javnu raspravu koja treba da bude održana a sve kako bi se čula mišljenja svih građana.

– Svima je sporna lamela od 11 spratova, a niko ne vidi da tu ima lamela od četiri i pet spratova.  Zaboravlja se da su tu trebale da budu četiri lamele sa jedne i četiri lamele sa druge strane, znači ukupno osam lamela sa po sedam spratova – rekao je gradonačelnik.

On ističe da se sve radi u skladu sa postojećim regulacionim planom.

-Broj spratova je isti, nema dodatnih spratova, samo umjesto u svakoj lameli po sedam, negdje ima četiri, negdje jedanaest, negdje šest, a sve kako bi se bolje uklopilo u ambijent. Da ništa ne diramo iz prethodnog,  postojeći Regulacioni plan je predvidio istu markicu, odnosno ucrtan objekat u odnosu na okruženje, i to je ova koju smo mi ostavili. Koja rezlika je između te dvije markice? – upitao je on.

Gradonačelnik ističe da je, kada je u pitanju izmjena Regulacionog plana za centar, svjestan svega i da sa nekim stvarima ni on lično nije saglasan, te da će pokušati da nađu najbolje rješnje za sve.

– Upravo zbog toga svi Regulacioni planovi i idu na uvid, da i javnost da svoj glas. Možemo naći bolja rješenja. Zato će biti i javna rasprava. Nisam ni ja zadovoljan sa svime, znam da može bolje i drugačuje – zaključio je gradonačelnik.

Podijeli objavu