Nema Robnih rezervi, ali ni odgovornih za tu pljačku

Dok se presabiraju trenutne posljedice krize, Srpska je suočena sa činjenicom da nema Robne rezerve koje bi omogućile nesmetanu snabdjevenost domaćeg tržišta.

Vlada sigurna da neće biti nestašice, a opozicija upozorava da će nedostatak Robnih rezervi biti poguban u ovakvom trenutku.

Najveća kriza u posljednjih 25 godina na ovim prostorima, izazvana epidemijom virusa korona, za sada ne pravi probleme većih razmjera u Republici Srpskoj, kada su u pitanju ekonomija i privreda, ali je neminovno da ti problemi tek treba da u pravoj mjeri isplivaju na površinu.

U ovom trenutku, osim zdravlja građana, prioritetno pitanje jeste snabdjevenost domaćeg tržišta proizvodima. Privredna komora, obavijestila je Vladu RS da dobavljači neće pristati na dostavu robe ispod nabavne cijene, koja je od 5. marta vrtoglavo skočila za određene namirnice, kao što je npr limun.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da će se pratiti situacija na tržištu i da će se po njoj i djelovati.

„Tačno je da su u međuvremenu određene namirnice poslije tog datuma u distributivnim centrima i lancima po nekim fakturama koje su veće nego što su bile u prethodnom periodu. Inspektori će otići i iskontrolisati sve zalihe i sve te distributivne lance i vidjeti da li se radi o spekulacijama ili o stvarnim problemima“, poručio je premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Nadležni već danima poručuju da Srpska neće ostati bez zaliha i da ima dovoljno prehrambenih proizvoda u domaćoj prehrambenoj industriji, uprkos činjenici da Republika Srpska nema Robne rezerve. Ipak, potražnja za prehrambenim proizvodima je sve veća, ne samo u Srpskoj, već i u regionu.

„Već smo rezervisali određena novčana sredstva. Onog momenta kad bude trebalo, po našem zakonu mi ćemo određene robe koje su kao osnovne životne namirnice obezbijediti i staviti na tržište. Radi se prije svega o brašnu, ulju, higijeni i tako dalje“, rekao je Radovan Višković.

U vlasti tvrde da trenutno ne postoji potreba za primjenom Zakona o interventnim nabavkama, jer nema nestašice dobara. Iz informacija sa tržišta, najveća potražnja trenutno je za brašnom, koja se mjeri u stotinama procenata. Po tom osnovu logično je zaključiti da dobavljači neće tako lako pristati na uslove koje im, kako saznajemo nudi Vlada RS, a koji im ne idu u prilog.

„Vlast RS pritišće uvoznike brašna da drže cijenu brašna na nivou od 5.marta. S kojim pravom, pitam ja njih. Vrše pritisak na uvoznike brašna da prodaju brašno po cijeni ispod nabavne a to se direktno kosi sa Zakonom o PDV-u. Niko ne smije, izuzev ako nije viša sila prodavati ispod nabavne cijene“, kaže šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS, Miladin Stanić.

Ukoliko se ne pronađe rješenje i dogovor, Srpska će imati problem. Do njega, prema Staniću ne bi došlo da imamo na raspolaganju Robne rezerve.

„Pozivaju se na Zakon o interventnim nabavkama. Pa nije zakon predmet koji se može mljeti, može kuhati, peći i jesti. Ako se već pozivaju na Zakon zašto ga ne upotrijebe? Zašto ne nabave oni robu pa daju po kojim hoće cijenama na tržištu. Neće privrednici da slušaju to šta kaže Vlada, nego privrednici hoće da se zakoni provode“, dodaje Stanić.

Poslovi u i oko robnih rezervi godinama dokazuju da se poslovalo prljavo i bez pardona. Poslednja nabavka RR pokazuje različit iznos računa nabavke đubriva.

Na fakturama koje su u posjedu BN televizije, vidljivo je da dobavljač za privatnu firmu iz Bijeljine daje nabavnu cijenu od 307 evra, dok je za Robne rezerve cijena 500 evra za istu robu.

Miladin Stanić podsjeća da je na zadnjem sprovedenom tenderu Robnih rezervi nestalo 8 miliona maraka. Ovo javno preduzeće odavno je u stečaju.

UIO BiH nedavno je izgubila spor težak 9,5 miliona maraka sa ovim preduzećem, ali ta presuda još uvijek nije pravosnažna. Upravo su milionska potraživanja UIO jedan od razloga odlaska u stečaj Robnih rezervi.

Iz opozicije odavno upozoravaju da niko nije odgovarao za štetu koje je ovo preduzeće napravilo, a koja se mjeri u više od 100 miliona maraka.

Podijeli objavu