NEBRIGA NADLEŽNIH Gase se preduzeća u Republici Srpskoj, a vlast ne reaguje

Tačno 137 preduzeća u Republici Srpskoj otišlo je u stečaj zbog problema u poslovanju. Najviše stečajnih postupaka prošle godine pokrenuto je na području Banjaluke.

Većina firmi ode u stečaj zbog prezaduženosti, a rijetki su primjeri da se postupak uspije okončati reogranizacijom i oživljavanjem preduzeća.

Dodatni problem nastaje i u upravljanju preduzećima jer bi tu trebalo da rade stručni ljudi, što u većini slučajeva nisu. Zbog toga je važno prvo edukovati one koji pokreću biznise da ne bi dolazilo do gašenja firmi.

– Kad pričamo o našoj privredi većina preduzeća kad završi u stečaju se zatvori, jer se stečaj pokreće kad već obaveze prevaziđu vrijednost imovine preduzeća i ne može nesmetano da posluje. Kad posmatramo strukturu preduzeća logično je da najviše iz BL jer je najviše ovdje firmi ali ukupan broj preduzeća radi se o malim preduzećima i ako uporedimo sa novoregistrovanim ne bi trebalo da dođe do značajnijeg poremećaja kad je u pitanju poslovanje privrede – kaže PR Privredna komora Republike Srpske, Vladimir Blagojević, .

I dok se vlasti oba entiteta hvale kako sve ide uzlaznom putanjom svakodnevno ih demantuje statistika koja govori suprotno.

– Prave se vještačke krize i društvo haosa kroz nametanje posebnih sjednica Parlamenta Srpske, a niko se ne bavi načinom kako olakšati poslovanje – smatra Jelena Trivić.

– Ekonomska situacija u RS nije na zadovoljavajućemo nivou malo su tu isntuticije vlasti uradile da podstiču okruženje tu je problem i sve ono što u životu preduzeća normalno i kontakt sa pravosudnim organima što je neuređeno i sve to utiče na to da je toliko firmi otišlo u stečaj – smatra Jelena Trivić, ekonomista.

Razlog ovakve situacije je izostanak mjera u privredi, bar onih suštinskih, dok je s druge strane javni sektor ostao neokrznut odnosno nisu se smanjivali troškovi, niti se odustajalo od kupovine skupih automobila što je dovelo do toga da se nadležni nisu dovoljno potrudili da se sačuvaju firme u BiH, smatra Zoran Pavlović.

– Problem firmi su ljudi, smanjena kupovna moć i istrošenost odnosno akumulacija zaliha koje su firme imale da održe svoju aktivnost neminovno je da će doći i dalje do zatvaranja firmi a ova politička situacija ne daje nikakve stimulacije da se otvaraju novi biznisi a kamoli da dođu iz inostranstva – kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Stručnjaci smatraju da bi jedan od prvih koraka za ublažavanje krize trebalo biti odustajanje, bar u kriznoj situaciji, od bespotrebnih investicija, jer ponovo je sav teret krize prebačen na privredu i građane, a za posljedicu imamo masovni odlazak kompletnih porodica i odustajanje ljudi da ulaže u bilo kakav posao u Republici Srpskoj.

BN

Podijeli objavu