NE MOŽE JARE I PARE Jare ušlo u šator stočara i pojelo 2.000 maraka (VIDEO)

Stočar sa Manjače, Rade Grgić, najbolje zna da je izreka „ne može i jare i pare“ tačna, jer mu jare jedne prilike pojelo 2.000 maraka i 2.000 šilingi.

Bilo je to 1989. godine, u jednom selu pored Sanskog Mosta. Iako davno, Rade se prizora kako jare jede marke i šilinge sjeća kao da je bilo juče.

– Bio sam sa stadom ovaca u selu kod Sanskog Mosta. Prodao sam nekih janjaca, pa je bilo je više para. Međutim, dok sam izašao iz šatora, jare je upalo u šator i pojelo 2.000 KM i 2.000 šilingi – priča Rade, objašnjavajući kako je velika svota novca završila u utrobi njegove životinje.

Rade se brzo snašao i pokušao da spasi novac, ali, kaže, nije uspio. Životinja je stradala, a on je ostao bez novca.

– Kada sam došao do šatora vidio sam da jare jede pare kao lišće. Uzeo sam sikiru i odsjekao glavu, nisam stigao ni nož tražiti. Povadio sam novac iz droba, ali većina je bila neupotrebljiva. Od svog novca koji smo izvadili mogli smo da iskoristimo samo 100 KM koje jare nije sažvakalo. Ostalo je sve propalo. Pojelo, pojelo šta ćeš – priča on za BLink.

Nosio je kaže, novac u banke, čak i u Njemačku, ali niko nije mogao da mu zamijeni. Kiselina je oštetila novac i niko nije mogao sa sigurnišću da zna da je pravi.

– Mislim da i sada znam gdje mi je taj novac. Priča je istinita, ali tada u to vjerme niko nije vjerovao novinaru. Bilo je ismijeha i svega, priča nevjerovatna ali istinita –  priča Rade, koji se, iako mu je još uvijek žao novca, uspio i nasmijati.

Problem sa jaretom nije jedini koji je zadesio ovog stočara. Zbog, kako kaže, problema sa inspektorima ostao je bez stada, te nekoliko godina proveo štrajkućuju u banjalučkom Parku Mladen Stojanović.

Niko nije vjerovao novinaru

I te 1989. godine, priča o jaretu je bila zanimljiva novinarima, ali je malo ko mogao da povjeruje da je istina. Sjeća se i Rade da je jedan novinar dolazio, pisao članak, ali su ljudi tada mislili da izmišlja.

– Niko nije vjerovao da je to istina. Jednom kad sam išao busom kući, pored mene je sjedio čovjek, čitao članak i psovao novinare šta sve mogu izmisliti. Ja sam bio tu, pokazo sam mu novac koji je jare jelo i tada je povjerovao. Bilo je i smijeha i svega – ispričao je on.

BLink

Podijeli objavu