Naučnici predložili “korona plan” za postepeno ukidanje mjera

Infekcija COVID-19 mora da bude stabilizovana na niskim vrijednostima, moraju se poštovati pravila higijene, a obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom prevozu, neke su od stavki koje za postepeno ukidanje restriktivih mjera navodi njemačka Nacionalna akademija nauke “Leopoldina”.

U danas objavljenoj studiju se ukazuje na kojim osnovama može da se pokrene postepeno povlačenje restriktivnih mjera, a te prijedloge je kancelarka Angela Merkel nazvala veoma važnim.

U dokumentu se navodi da infekcija mora da se stabilizuje na nisku vrijednost i da se moraju poštovati poznata pravila higijene.

Naučnici traže uvođenje obaveze nošenja zaštitnih maski u javnom prevozu, kao i postepeno obnavljanje nastave u školama.

I ostali dijelovi javnog života treba da postepeno, i pod određenim uslovima, budu normalizovani, ali je najprije potrebno otvoriti male trgovine, ugostiteljstvo i institucije.

Takođe bi trebalo ponovo da se omoguće privatna i službena putovanja, te i društvene, kulturne i sportske manifestacije, ali je za to još potrebno da se izgrade klinički rezervni kapaciteti.

Kao preduslov svega navodi se disciplinovano pridržavanje pravila higijene.

“Leopoldina” predlaže da se, pod određenim preduslovima, najprije obnovi nastava u osnovnim školama, ali uz smanjenje broja učenika po razredu i mogućnost održavanja rastojanja između đaka.

Konkretno se kao broj maksimalan đaka po razredu navodi 15, uz koncentrisanje na osnovne predmete kao što su njemački i matematika.

Za starije uzraste naučnici preporučuju nastavu na daljinu, digitalno ili analogno.

U dokumentu se jasno kaže da kod starijih đaka treba još sačekati s povratakom u školske klupe.

Za univerzitete i više škole “Leopoldina” predlaže nastavak ljetnog semestra preko digitalnog učenja.

Kada je riječ o privredi, naučnici ukazuju da djelimično preuzimanje kompanija od strane države u cilju spasavanja firmi, mora biti primijenjeno samo u izrazito hitnim slučajevima.

Institut predlaže i veće javne investicije, kako u zdravstvo, tako i digitalnu infrastrukturu i zaštitu klime.

Ujedno podvlače da aktuelna kriza zahtijeva visok stepen evropskog solidarnog djelovanja.

Eksperti preporučuju pridržavanje tržišno privrednog poretka i protive se većem zaduživanju.

“Ekonomsko-političke mjere donesene tokom krize mraju što je prije moguće biti vraćene na održivo privredno djelovanje u uslovima slobodne tržišne privrede”, podvlače oni.

Podijeli objavu