Napušteni psi na ljeto u novom azilu

Tokom ovog ljeta konačno bi trebao biti riješen dugogodišnji problem smještaja napuštenih pasa na području Banjaluke, kada se očekuje otvaranje novog azila na Manjači.

Izgradnja objekta na lokalitetu razvojno-edukativnog centra “Manjača” počela je prije četiri mjeseca i, kako nam je potvrđeno u Odjeljenju za komunalne poslove, radovi su pri kraju.

– Mogu reći da smo završili sve radove koje smo planirali u prvoj fazi, da se objekat opremi svom potrebnom infrastrukturom, koja podrazumijeva struju, vodu, odvode, urađeni su pregradni zidovi, boksovi, ograđeno veliko dvorište kako bi životinje mogle boraviti na otvorenom, te pristupni put. Mislim da će ovo biti dovoljno prostora za smještaj životinja – rekao je načelnik odjeljenja Petar Bilčar.

Izgradnja azila košta oko 110.000 KM, a kako je renije rečeno, ovdje će moći boraviti 120 pasa. Životinje će biti razvrstane u boskovima, po pasminama i veličinama.

Azil će i zvanično početi s radom nakon izbora higijeničarske službe, koja će ovaj posao obavljati naredne dvije godine, i za koju je tender u toku.

– Najverovatnije ćemo sačekati završetak te javne nabavke kako bismo s budućim izvođačem precizirali na koji način ćemo organizovati posao i prevoz životinja na Manjaču na najefikasniji način. Takođe, lokacija u Ramićima, gdje sada borave psi, ostaće i dalje u funkciji za dnevne intervencije. Psi će se tu privremeno zadržavati i onda jednom dnevno prevoziti na Manjaču – pojasnio je Bilčar.

Prema projektu, azil se prostire na ukupnoj površini od 20.000 kvadratnih metara.

U sljedećoj fazi izgradnje biće saniran još jedan objekat. Ovaj objekat služiće za skladištenje hrane, ali i za karantin, gdje će psi biti pregledani prije smještanja.

Ramići

Sadašnji azil nalazi se pored deponije u Ramićima i svojevremeno je izgrađen kao privremeno rješenje, za boravak do stotinu pasa. Ljubitelji životinja godinama su upozoravali da je taj prostor premali i neuslovan za boravak životinja. Čak deset godina bilo je riječi da će se azil graditi u Motikama, ali je zbog negodovanja mještana lokacija premještena na Manjaču.

srpskainfo.com

Podijeli objavu