Najveća podrška Dobojlija SNSD-u, najveće iznenađenje Demos i PDP

Najveću podršku građana Doboja ima SNSD, a najveće iznenađenje je visok rejting Demosa i PDP-a, dok je SDS koji je do prije dvije godine bio najdominantnija stranka u ovom gradu na istorijskom minimumu podrške. Rezultati su ovo istraživanja koje je renomirana marketinška agencija radila u četiri grada Republike Srspke, među kojima je i Doboj, a u koje je naš portal imao uvid.

Ipak, opciju „ne podržavam nikoga“ izabrao je najveći broj građana Doboja, čak njih 29,6 %. Razlog tome može ležati u činjenici da se u Doboju desio veliki politički transfer, u kojem su prošle godine čak 10 odbornika i veći dio Gradskog odbora SDS-a prešli u redove SNSD-a, što je mnogim građanima unijelo nepovjerenje u izborni proces i instituciju izbora, pa ovog puta odlučuju da ne podrže nikoga.

Svoju podršku SNSD-u dalo je 26,2 % ispitanika iz Doboja, dok su se na drugom i trećem mjestu našli novoformirani Demos, koji je nastao iz DNS-a i opozicioni PDP. Demos je izabralo 7,9 % ispitanika, dok 7,4 % njih pruža podršku PDP-u, koji je nakon političkog transfera SDS-ovaca i SNSD-ovog preuzimanja vlasti u Doboju, najglasnija opozicija u gradu, a podrška je stigla i od najviših funkcionera PDP-a koji su se često mogli vidjeti u Doboju u prvoj polovini ove godine kada je organizovano i nekoliko javnih tribina u ovom gradu.

Demosu i PDP-u „za vratom diše“ Socijalistička partija koja je nekad bila glasna opozicija u Doboju, ali je SNSD-ovim preuzimanjem vlasti u gradu zauzela neutralnu poziciju, koja nije bliska ni vlasti ni opoziciji. 6,8 % građana podržava ovu političku opciju.

Dobojski DNS, koji je u proteklom periodu imao odliv kadrova u Ujedinjenu Srpsku i Demos, prema najnovijem istraživanju uživa podršku 4,5 posto građana.

SDS, koji je prije samo dvije godine bio najjača politička opcija u ovom gradu trenutno ima 3,3 % podrške građana.

Sve ostale političke partije, prema ovom istraživanju imaju ispod 3 % podrške, a među njima su i Ujedinjena Srpska, NDP i novoformirani SPS.

Zanimljivo je da sve bošnjačke stranke zajedno imaju 5,1 % podrške, ali ni jedna od njih pojedinačno nema više od 2 %.

(Banjaluka-24.com)

Podijeli objavu