Nagrada „Zmijanjče“ učenici Mariji Trubić

Jednoglasnom odlukom žirija, ovogodišnja književna nagrada „Zmijanjče“ za najbolji literarni rad mladog pisca iz Republike Srpske biće dodijeljena Mariji Trubić, učenici osmog razreda Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Sitnice, opština Ribnik, za pjesmu „Ideš li, rode“.

Pored ovog rada, žiri koji je radio u sastavu: Miladin Berić, predsjednik, Jelena Glišić, član i Vid Vicko Vukelić, član, je odlučio da pohvali radove koji su bili u najužoj konkurenciji za nagradu, a to su sljedeći radovi:

  • „Usnilo je Kosovo“, Lole Ilić, učenice šestog razreda OŠ „Sveti Sava“ iz Bijeljine;
  • „Veliki dječaci ne plaču“ Đorđa Kneževića, učenika osmog razreda OŠ „Pale“ iz Pala;
  • „Borine priče“ Danijela Miljatovića, učenika osmog razreda OŠ „Branko Ćopić“ iz Donjih Agića (Novi Grad);
  • „Čuvaj se interneta“ Olgice Stanić, učenice petog razreda OŠ „Boško Buha“ iz Štrbaca (Rudo) i
  • „Kad bi tabla ispričala“ Jovana Lukića, učenika drugog razreda OŠ „Veljko Čubrilović“ iz Priboja (Lopare).

Na konkurs za nagradu „Zmijanjče“, pristigla su 82 poetska i prozna rada učenika osnovnih škola iz svih dijelova Republike Srpske.

-Ovogodišnji žiri je zaista imao težak zadatak, s obzirom na to da je kreativnost učenika, odnosno kvalitet radova koji su konkurisali za nagradu prevazišao očekivanja žirija, što može samo da raduje. Takođe je bitno naglasiti da iz godine u godinu pristiže sve više radova za nagradu „Zmijanjče, što je saglasno sa ciljem da se u mladima probudi ono najljepše u njima, a to je titraj duše izražen kroz pisanu riječ – navedeno je u odluci žirija.

Kako se navodi, prvonagrađena pjesma Marije Trubić „Ideš li, rode“ učenice osmog razreda OŠ „Petar Kočić“ iz Sitnice je pjesma koja se sama izdvojila u  mnoštvu odličnih radova.

-Ispjevana u slobodarskom kočićevom duhu pjesma „Ideš li, rode“ je istovremeno, ne samo pitanje i ne samo odgovor, već i poziv na preispitivanje onog unutrašnjeg i lebdećeg u nama. Mlada pjesnikinja na više ne samo kočićevsko pitanje „Ideš li, rode“, komunicira sa čitaocem sa primjetnom dozom straha za budućnost svog naroda, da bi na samom kraju, kao svojevrstan pečat, odnosno poentu ponudila i odgovor „Samo vjeruj, s tobom je Bog!“ Citiramo: Ideš li mili, ideš li rode / Nosiš li krst do Oca svog / ne daj se žedan preko vode / i samo vjeruj, s tobom je Bog – naveo je žiri u odluci.

Zaključeno je da – ovakva poenta nije neočekivana, pogotovo ako su uzme u obzir da ovogodišnja dobitnica nagrade „Zmijanjče“ dolazi baš iz Kočićevog kraja gdje se oduvijek gajila ljubav prema Gospodu i otadžbini.

-Sam konkurs je opravdao očekivanja jer dok god ima ovakvih učenika, ne treba da se brinemo za budućnost Republike Srpske, a ni za budućnost pisane riječi u njoj – navedo je žiri.

Podijeli objavu