MJERE PROTIV KORONA VIRUSA Višković: Biće ograničene količine namirnica koje se mogu kupiti

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je glavni koordinacioni tim za praćanje epidemiološke situacije u vezi sa korona virusom u Republici Srpskoj predložio nove mjere.

Prva mjera odnosi se na kupovinu robe široke potrošnje, jer ljudi kupuju zalihe, pa će biti ograničene količne koje se mogu kupiti.

– Ne mogu vam sada govoriti detalje i vrste namirnica. Vjerovatno će brašno biti ograničeno na deset kilograma – rekao je Višković.

Sa Vladom Srbije se dogovara, kako kaže, nabavka brašna i šećera da se u silosima Srpske naprave rezerve, iako u RS ima trenutno zaliha.

Isto tako, Vlada RS će se obratiti Oružanim snagama BiH da vide sa kojim smještajnim kapacitetima raspolažu na teritoriji RS da ih pripreme za prihvat ako ova situacija u vezi sa virusom bude išla uzlaznom putanjom.

Ponovio je da je u toku nabavka mobilne bolnice sa 500 kapaciteta, a lokalnim zajednicama biće naređeno da obezbjede dodatne kapacitete.

– Ko prekrši mjere samoizolacije, biće objavljeni njegovi lični podaci i biće smješteni u šatorski karantin. Ne možemo dozvoliti da neodgovorni pojedinci ugrožavaju ostale koji se prodržavaju – objašnjava on.

Ove mjere stupiće na snagu danas.

Višković kaže da će od večeras sve mjere biti rigorozno provodive i da će biti izricane krivične sankcije za one koji budu prekršili mjere i do dvije godine zatvora.

Od Savjeta ministara će biti zatraženi da se privremeno zabrani ulazak stranih državljana u BiH, kao i ostale zemlje u okruženju što su uradile.

Međugradskki saobraćaj od danas će biti ukinut u clju suzbijanja širenja zaraze virusa korona.

– Moramo smanjiti kontakte i to je jedini način da spriječimo širenje virusa – poručuje Višković.

Trgovci će dobiti instrukcije, a inspektori će kontrilisati da li se provode mjere o ograničenoj kupovini.

Trgovci će biti sankcionisani ako neko uzme veći količinu od propisane.

Šatorski kapaciteti na granicama još nisu stavljeni u funkciju, a očekuje se danas protokol o postupanju. Taj protokol treba da ima sve mjere o stavljanju građana u šatroski karantin.

Sasatanku su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednica Srpske Željke Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alena Šeranić i direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković.

(Srpskainfo)

Podijeli objavu