Ministar podnio ostavku jer je prekršio zabranu

Don Harvin, ministar kulture Novog Južnog Velsa, savezne australijske države, podnio je ostavku nakon što se razotkrilo da živi u svojoj vikendici na moru, uprkos zabrani da putuje, osim ako je neophodno.

Harvin je podnio ostavku nakon što su ga novinari otkrili da živi u svojoj vikendici umjesto da ostane u gradskom stanu, čime je prekršio zakon o karantinu tokom svjetske pandemije virusa korona.

Policija je kaznila Harvina sa 1.000 dolara zbog kršenja javnog zdravstvenog reda, a pod političkim pritiskom dao je ostavku.

– Ništa nije važnije od rada vlade u borbi protiv virusa. Neću dopustiti da moji postupci ruše taj trud i izražavam veliko žaljenje što je moje stambeno rješenje postalo problem tokom ovog vremena – naveo je Harvin.

Premijer Australije Skot Morison apelovao je da svi Australijanci ostanu kod kuće i ne putuju u svoje vikendice, kako bi se zaustavilo širenje virusa. Australijancima je tokom katoličkog Uskrsa zabranjeno napuštanje domova, osim ako za to nemaju važne razloge poput nabavke hrane ili fizičkih vježbi.

(Srna)

Podijeli objavu