Međunarodni dan medicinskih sestara: Aplauz zaslužuju i poslije korone

Od kada traje pandemija izazvana virusom korona, sve medicinske sestre i tehničari su se doslovno stavili na raspolaganje svome narodu i državi i nikada do sada nismo dobili više aplauza i zahvalnosti pacijenata, ističe Ranko Palačković, glavni tehničar Urgentnog centra u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Dodaje da ipak ne treba da se desi takva situacija da bi njihov rad i trud bio cijenjen.

Raditi ovaj posao posebno je teško i odgovorno u doba korone, što je istaknuto i povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara, koji se obilježava danas.

Ljiljana Tramošljika, medicinska sestra – tehničar, ističe za “Nezavisne” da je njihova profesija zahtjevno i odgovorno zvanje u redovnom radu, a posebna težina ove struke izražava se u doba pandemije.

“Medicinski radnici su u svom radu svakodnevno izloženi velikom stresu i riziku, kako za svoje zdravlje, tako i za zdravlje svojih porodica. U posljednje vrijeme medicinske sestre – tehničari u određenim Službama rade svakodnevno, što nekada zna da bude veoma iscrpljujuće. Svaki dan smo u kontaktu sa zaraženim ili potencijalno zaraženim pacijentima, na prvoj smo borbenoj liniji”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, u trenutnoj epidemiološkoj situaciji zdravstveni radnici su mantile zamijenili zaštitnim odijelima, vizirima, zaštitnim naočarima, maskama i ostalom zaštitnom opremom.

“Moje mišljenje je da smo cijenjeni u društvu, što je potvrdila i pojava kovida-19. Svakodnevno nas pacijenti zovu da nas pozdrave, da pitaju kako smo i da nam zahvale jer smo tu. Sama ta činjenica da ljudi pokazuju empatiju za nas je dokaz da nas cijene”, kazala je Tramošljika.

Živana Vuković Kostić, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica RS, rekla je da širom planete ova tragična pandemija otkriva nezamjenjiv rad sestara, koji sada posebno svi uočavaju i priznaju.

Prema njenim riječima, ova profesija suočava se sa nizom problema.

“Tjeskobni su zbog brige o bolesnim pacijentima, suočavaju se sa brzim izmjenama bolničkih protokola, istovremeno brinu i za vlastito i zdravlje svojih bližnjih, što predstavlja dodatni psihološki pritisak. Rad u ovakvim intenzivnim uslovima dovodi do snažnih emocionalnih reakcija, zamora, teškoća sa spavanjem, socijalnog povlačenja, narušenih odnosa s kolegama, sumnje u vlastito znanje i sposobnosti te preispitivanja vlastitih odluka”, pojasnila je Vukovićeva Kostićeva.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske, ističe da su medicinske sestre na prvim borbenim linijama.

“Materijalni položaj medicinskih sestra trebalo bi da se popravi u nekom narednom periodu, trebalo bi povećati plate, uslovi rada su koliko-toliko dobri”, kazao je Granulić.

Sjećanje na Nadu Trišić

Predstavnici Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Resuscitacionog savjeta Republike Srpske danas će povodom Međunarodnog dana sestrinstva posjetiti grob Nade Trišić, osnivača Udruženja i utemeljivača modernog sestrinstva u Republici Srpskoj.

“Kao jedna od najcjenjenijih i najpouzdanijih profesija, sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu. Medicinske sestre, tehničari i babice glavni su pokretači u zdravstvenom sistemu, a njihov zadatak i cilj je odgovoriti na zdravstvene potrebe svakog pojedinca i društva, što se u ovoj novonastaloj epidemiološkoj situaciji i pokazalo”, kazali su iz Univerzitetskog kliničkog centra RS

Dodaju da će danas, u 12 časova, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske biti održana svečana akademija uz sve mjere predostrožnosti.

Podijeli objavu